Valikko

Aurinkopaneelien vaihtosuuntaajissa paljon puutteita

Tukes 27.11.2014 8.44
Tiedote

Aurinkopaneelien sähköverkkoon kytkettävien vaihtosuuntaajien eli inverttereiden toiminnasta löydettiin Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja 13 muun EU:n markkinavalvontaviranomaisen yhteiskampanjassa runsaasti puutteita. Testatuista tuotteista vain yhdeksän prosenttia täytti kaikki niille asetetut sähkömagneettista yhteensopivuutta (EMC, electromagnetic compatibility) koskevat vaatimukset. EMC takaa, että sähkölaite toimii moitteettomasti yhdessä muiden samaan käyttöympäristöön tarkoitettujen laitteiden kanssa. Teknisiä puutteita oli yli 60 prosentissa testatuista tuotteista.

Markkinavalvontaviranomaiset tarkastivat kampanjan aikana yhteensä 55 aurinkopaneelin sähköverkkoon kytkettävää invertteriä. Lähes kaikki (91 %) olivat vaatimusten vastaisia. Ne lähettivät ympäristöön sallittua enemmän sähkömagneettisia häiriöitä tai tuotteen merkinnät, tiedot ja asiakirjat olivat puutteellisia.

Aikaisemmista kampanjoista poiketen tällä kertaa suurimmalla osalla tarkastetuista tuotteista oli valmistaja EU- tai EFTA-alueella.

– Tulos oli murskaavan huono. Tarkastetut tuotteet edustivat laajaa otosta olemassa olevista markkinoista, joten on selvää, että valmistajilla on vielä paljon tehtävää, jotta tuotteet olisivat vaatimusten mukaisia, sanoo ylitarkastaja Hanna Mustonen Tukesista.

Standardeissa esitetyt häiriönpäästövaatimukset poikkeavat hieman toisistaan riippuen siitä, mitä standardia valmistaja on käyttänyt tuotteensa vaatimustenmukaisuuden osoittamiseen. Projektin aikana tutkimusmielessä tehty lisätesti osoitti, että vaatimuksia olisi syytä yhtenäistää. Projektissa tutkittiin myös laitteiden häiriöpäästöjä alle 150 kHz:n taajuuksilla.

Aurinkopaneelien invertterien valvontaprojekti tehtiin tammi–kesäkuun aikana. Suomessa tarkastettiin neljä laitetta, joista kolmelle annettiin huomautus ja yksi poistettiin markkinoilta. Tarkastetuille tuotteille tehtiin sekä osittaiset EMC- että sähköturvallisuustestit. Markkinoilta poistaminen tarkoittaa, että toiminnanharjoittajan on lopetettava tuotteen markkinointi ja kerättävä myymättömät tuotteet pois myynnistä.

Sähkömagneettisen yhteensopivuuden puutteet näkyvät yleensä häiriöinä muiden sähkölaitteiden toiminnassa. Esimerkiksi raidat television kuvassa, radion rätinä tai tietokoneen virhetoiminnot voivat olla merkkejä EMC-häiriöistä.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Hanna Mustonen, p. 029 505 2569, [email protected]

Kampanjan raportti (pdf)