Hyppää sisältöön

Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 13.5.2020 8.38
Tiedote
Auringonkukka, jossa mehiläisiä.

Kotipuutarhasta on paljon iloa silmälle ja puutarhanhoito on mukavaa ajanvietettä korona-arjessa. Samalla pörriäisten kohtalo huolettaa monia luonnon ystäviä. Tarvitaanko kotipuutarhan kukoistukseen kemiallisia kasvinsuojeluaineita vai voisiko pärjätä luonnonmukaisilla menetelmillä? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee kotipuutarhureille luonnonmukaisten menetelmien käyttöä.

Pölyttäjistä on monenlaista hyötyä

Monet puutarhakasvit, kuten omena, pensamustikka ja vadelma, tarvitsevat hyönteispölytyksen tuottaakseen satoa.  Useat viljelykasvit tuottavat hyönteispölytyksen ansiosta parempilaatuisen ja runsaamman sadon. Pölytyksellä on myös vaikutusta marjojen makuun, koska pölytys lisää marjojen sokeripitoisuutta.

Jos haluat varmistaa pölyttäjille sopivia ruokailupaikkoja, anna voikukan ja apilan kukkia ainakin osalla piha-alueesta. Keväisin pihan reuna-alueen pajukot ovat pölyttäjille oivallista ruokaa ja syksymmällä maitohorsma. Kotipuutarhassa kannattaa suosia runsaasti mettä sisältäviä pölyttäjiä kiinnostavia kasveja tai pensaita, kuten mäkimeiramia, kurjenpolvea tai kultaherukkaa.

Miten hoidan puutarhaani luonnonmukaisesti?

Kemiallisille kasvinsuojeluaineille on olemassa hyviä luonnonmukaisia vaihtoehtoja.  Ennalta ehkäisevillä toimilla, kuten kasvualustan kunnosta huolehtimisella ja kasvien sijoittelulla voidaan edistää kasvien terveyttä ja vähentää torjuntatarvetta. Torjuntaa voidaan tehdä myös kitkemällä tai liekittämällä rikkakasveja. Torjunnassa on myös mahdollista käyttää ns. perusaineita, joita säädellään kasvinsuojeluainelainsäädännöllä, mutta joita käytetään pääasiallisesti muuhun kuin kasvinsuojeluun. Näitä ovat mm. auringonkukkaöljy, fruktoosi ja nokkosuute. Niksejä kotipuutarhurin kemikaalittomaan kasvinsuojeluun löydät Tukesin nettisivuilta.

Näin torjut rikkaruohoja ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita

– Kitkeminen on perinteinen tapa päästä eroon rikkakasveista.
– Maanpeittokasvit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
Katemateriaalit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
Voikukkarauta on hyvä keino voikukkien täsmäkitkemiseen.
Liekitystä voidaan käyttää kivettyjen- ja päällystettyjen alueiden reunojen rikkakasvitorjuntaan.
Ole tarkkana, ettei puutarhastasi pääse ympäröivään luontoon helposti leviäviä koristekasveja. Käytä mekaanisia esteitä istutusten reunoissa, äläkä vie kasvijätteitä paikkoihin, joista kasvit voivat levitä ympäristöön.

Kuvassa voikukkarauta

Kuva 2: Voikukkarauta

Jos kuitenkin käytät kasvinsuojeluaineita, noudata ohjeita ja rajoituksia

Jos kuitenkin päätät käyttää kotipuutarhassasi kasvinsuojeluaineita, huolehdi omasta, muiden sekä ympäristön turvallisuudesta ja noudata käyttöohjeita. Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita. Hyväksytyt kasvinsuojeluaineet löydät Tukesin nettisivuilta.

Valmisteita saa käyttää vain myyntipäällyksessä mainittuihin käyttötarkoituksiin. Lisäksi tulee noudattaa myyntipäällyksen käyttömääriä ja käytön rajoituksia. Esimerkiksi vesistöjen läheisyydessä ei saa ruiskuttaa myyntipäällyksessä mainittua suojaetäisyyttä lähempänä vesistöä.

EU velvoittaa vähentämään kasvinsuojeluaineiden käytön haittoja

EU:ssa jäsenmaat on velvoitettu vähentämään kasvinsuojeluaineiden käytöstä aiheutuvia terveys- ja ympäristöriskejä sekä riippuvuutta kemiallisesta torjunnasta. Yksi velvoitteista on muun muassa se, että ammattimaisella käyttäjällä tai ammattikäyttöön hyväksyttyjen valmisteiden ostajalla ja käyttäjällä tulee olla kasvinsuojelututkinto. Ammattikäyttöön hyväksyttyjen valmisteiden käyttö edellyttää sellaisia henkilösuojaimia, joita ei oleteta kotipuutarhurilla olevan.

Kuluttajakäyttöön sallitut kasvinsuojeluaineet löydät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä hakusanalla kuluttajakäyttö ja ne ovat vapaasti ostettavissa ja myytävissä ilman kasvinsuojelututkintoa.

Kuvassa kotipuutarha

Kuva 3: Kotipuutarha

Lisätietoja:

Kaija Kallio-Mannila, ryhmäpäällikkö, p. 029 5052 036
Eija-Leena Hynninen, johtava asiantuntija, p. 029 5052 049
sähköpostit muotoa: [email protected]

Linkit:                

Kesäpihan kemikaalit/Kotipuutarha kukoistamaan

Koti ja vapaa-aika/Kodin ja puutarhan tuholaiset/Kasvinsuojeluaineet

Kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön ohjelma

Luvan hakeminen kasvinsuojeluaineelle

Ammatti- ja kuluttaja-aineet
 

Katso kuvallinen tiedote Tukesin verkkosivuilta www.tukes.fi
 

 
Sivun alkuun