Hyppää sisältöön

Blogi: Kohti entistä vastuullisempaa toimintakulttuuria

Julkaisuajankohta 3.5.2023 13.35
Uutinen

Euroopan sydämessä raivoaa ilman mitään oikeutusta epäinhimillinen sota jo toista vuotta. Sota, julmuudet ja kärsimykset ovat vastuullisen elämänmenon surkeaa pimeää takapihaa. Juuri siitä syystä jokaisen meistä tulee varjella kestävän kehityksen tavoitteita omalla pikkuisella tai miksei vähän suuremmallakin panoksella. Me Tukesissa haluamme tuoda kestävään kehitykseen ja maapallon tulevaisuuteen oman pienen kädenjälkemme.  

 Julkaisimme toisen vastuullisuusraporttimme 27.4.2023. Niin kuin kehittyvissä organisaatioissa yleensäkin, tavoitteet ovat täsmentyneet, mittarit ovat loksahtaneet paremmin kohdalleen ja tavoitteiden toteutumisen arviointi on helpottunut. Mielestäni tässä raportissa olemme saavuttaneet uutta ja onnistuneet hyvin kuvaamaan sitä, mitä vastuullisuus meille jo ihan käsitetasolla merkitsee. 

Toinen vastuullisuusraporttimme syntyi aikana, jona valmistelimme uutta strategiaamme. Vuoden alusta voimaan tulleessa strategiassa vastuullisuus on edelleen vahvasti mukana, ehkäpä vahvemmin kuin edeltäneessä strategiassa. Uuden strategiamme visiossa ”Tiedolla turvallisuutta – vastuullisemmat yritykset ja kuluttajat” haluamme nousta ja kasvaa vahvaksi vaikuttajaksi vastuullisuuden edistäjänä niin kuluttaja- kuin toimijakentässäkin. Uuden strategian yksi viidestä painopistealueesta on ”Edistämme vastuullista toimintaa”. Vastuullisuustyömme on ottanut vahvasti suuntaa heti ensimmäisen raportointivuotemme tuotoksena.

YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitteesta olemme valinneet kuusi meille hyvin soveltuvaa tavoitetta – toki laajan toimintakenttämme vuoksi mukaan olisi sopinut vielä moni muukin. Meille on tärkeää, että jokainen tukeslainen voi tunnistaa valituista tavoitteista oman työnsä vaikutukset. Seuraavaksi muutama nosto raportista.

Panostimme oman toimintamme vastuullisuuteen

Työympäristön turvallisuus ja henkilöstön hyvinvointi on meille työyhteisönä tärkeä. Olemme yhtä mieltä siitä, että työhyvinvointi on yhteinen asia ja kaikkien tukeslaisten vastuulla – yhdessä teemme kovaa tulosta myös tällä rintamalla. Työhyvinvoinnin monivuotinen, päivittyvä ohjelma heijastelee erilaisten työhyvinvoinnin barometrien tuloksia ja siten auttaa meitä kohdistamaan katseitamme ja muutoksia oikeaan suuntaan. Keräämme myös mittavan määrän suoraan tai epäsuorasti työhyvinvointiin liittyvää dataa mittarointia varten. 

Edistääksemme kaikkien työhyvinvointia järjestimme virtuaalisia työhyvinvoinnin tietoiskuja. Tiivistimme yhteistyötä työterveyshuollon kanssa mm. ottamalla käyttöön kriisi- sekä mielen huoli -palvelut. Työtyytyväisyysindikaattorimme onkin ollut hyvällä tasolla ja hienoisella kasvu-uralla ja hiukan valtion keskiarvoa korkeampi. Samoin työelämän ja yksityiselämän yhteensovittaminen on meillä parantunut ja on tällä hetkellä erinomaisella tasolla.

Laajasta asiantuntijapiiristämme koottu kestävän kehityksen tiimi järjesti Tukesin kehittämispäivillä vastuullisuusteemaa käsittelevän työpajan. Käynnistimme Green Office -sertifikaattiin tähtäävät toimet, ja ympäristöohjelmamme vuotuiset tavoitteet käsitellään myös johtoryhmässä. Matkustaminen on vähentynyt jo useana vuotena, osaltaan koronapandemian vaikutuksesta. 
Olemme vähentäneet sekä autolla ajettujen kilometrien että lennettyjen lentojen määriä. Viestimme Euroopan komissiolle, että ilmastosyistä vähennämme lentomatkustamisen Brysseliin minimiin. Vähensimme onnistuneesti matkustamisen hiilidioksidipäästöjämme noin puoleen verrattuna aikaan ennen koronaa. 

Olemme nopeasti omaksuneet vastuullisuusraportoinnin oivaksi työkaluksi matkalla kohti entistäkin vastuullisempaa toimintakulttuuria. On tärkeää ymmärtää, että osana Tukes-kulttuuria on mahdollista edistää ympäristön kantokykyä voimistavia toimia. Ympäristöystävällisemmät toimet voivat olla pieniä ja yksittäisiä, mutta oleellistahan on, että ne osoittavat samaan suuntaan – samansuuntaisuudella luodaan merkittävää vaikuttavuutta. Vastuullisuudesta on tullut pysyvä osa Tukes-kulttuuria.

Tutustu Tukesin vastuullisuusraporttiin 2022

Kimmo Peltonen, pääjohtaja
 

 
Sivun alkuun