Valikko

Enola Gaye -savuheitteissä räjähdysvaara, poista heti käytöstä!

Tukes 19.6.2014 13.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa kuluttajia Enola Gaye,  Wire Pull Smoke Grenade -nimisen savuheitteen räjähdysvaarasta. Osa tuotteista on viallisia ja ne saattavat räjähtää käyttäjän kädessä.  Pyroteknisia tuotteita käytetään savuefekteinä esimerkiksi värikuulapeleissä. Tukes kehottaa tuotteen ostaneita poistamaan ne heti käytöstä ja palauttamaan myyntiliikkeeseen. 

Tukesille tuli tieto Enola Gaye -nimisten valkoisten savujen räjähdysvaarasta kuluttajilta, joiden käytössä neljä tuotetta oli räjähtänyt. Tukes testasi 49 tuotetta ja testeissä viisi valkoista savua räjähti laukaistaessa. Kolmessa tapauksessa räjähdys oli niin voimakas, että se aiheutti testihansikkaiden silpoutumisen. Tällainen räjähdys voi aiheuttaa vakavia käsivammoja.

Kuluttajapalautteiden ja testien perusteella räjähdysvaara koskee Enola Gaye- merkkisten valkoisten savujen tuote-erää, jonka metallisen sytyttimen renkaassa on ruostevaurioita. Ruostumisen voi havaita, kun musta muovinen suojakorkki poistetaan. Koska vikaa on vaikea havaita, varmuuden vuoksi kaikkien Enola Gaye- savuheitteiden myynti on keskeytetty toistaiseksi.

Savuheitteitä käytetään efektinä esimerkiksi paintboll- eli värikuulapeleissä. Ne ovat pyroteknisiä tuotteita, joiden kuuluu tuottaa savua mutta ei räjähtää.

Enola Gaye -savuheitteitä ovat myyneet Suomessa Paintboll Sissos Oy, Pro Hobby Oy sekä Varusteleka Oy. Tuotteita on ollut myytävänä ainakin Hong Kong- tavarataloissa, Kärkkäisen liikkeissä sekä Saben, Kuulakojootin ja Milgearin verkkokaupoissa. Tukes on ollut yhteydessä myyjiin, ja he ovat lupautuneet vapaaehtoisesti poistamaan tuotteet myynnistä sekä tiedottamaan vaarasta jakeluketjussaan.


Tukes kehottaa kuluttajia palauttamaan ostamansa Enola Gaye -savuheitteet myyntiliikkeeseen. Tuotteita ei saa missään tapauksessa käyttää räjähdysvaaran vuoksi.

Lisätietoja: turvallisuusinsinööri Mikko Ojala, puh. 029 5052 427

Kuvia Enola Gaye -savuheitteestä ja sen testauksesta