Euroopan kemikaalivirasto arvioi tatuointivärejä

Tukes
31.8.2016 16.23
Tiedote

 

Euroopan kemikaalivirasto ECHA kerää tietoa tatuointiväreissä käytettävien aineiden vaaroista. Se on käynnistänyt julkisen kuulemisen, jossa ammattilaisilta pyydetään tatuointiväreihin liittyviä tietoja.

Euroopan komissio on pyytänyt ECHAa arvioimaan tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä käytettävien aineiden terveysriskejä ja tutkimaan, tarvitaanko näille EU:n laajuinen rajoitus.

Tatuointimusteet ja kestopigmentointivärit voivat sisältää vaarallisia aineita, jotka aiheuttavat allergioita, syöpää tai muita haitallisia terveysvaikutuksia. EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan monia vaarallisia aineita ei saa käyttää kosmetiikkavalmisteissa, mutta niitä ei ole kielletty tatuointiväreissä.

Tiedon keruu on suunnattu erityisesti tatuointivärejä ja kestopigmentointivärejä käyttäville yrityksille, valmistajille, maahantuojille, jakelijoille ja vähittäiskauppiaille sekä alan järjestöille ja jäsenvaltioiden viranomaisille. Tiedon keruu päättyy 23. marraskuuta 2016.

ECHA pyytää tietoja mm. tatuointimusteissa käytettävien vaarallisten aineiden tuotantomääristä sekä väriaineiden ja tatuointipalveluiden kustannuksista. ECHA pyytää tietoa myös turvallisemmista vaihtoehdoista vaarallisten aineiden korvaamiseksi.

ECHA analysoi ihmisten terveydelle koituvia riskejä, turvallisten vaihtoehtojen saatavuutta ja tatuointimusteissa ja kestopigmentointiväreissä käytettävien aineiden mahdollisesta rajoittamisesta aiheutuvia sosioekonomisia vaikutuksia yhdessä Tanskan, Saksan, Italian ja Norjan viranomaisten kanssa. Viranomaiset arvioivat, tulisiko tiettyjen aineiden käyttöä rajoittaa näissä tuotteissa.

Mahdollinen rajoitus ei koske tatuointia tai tatuointipalveluita, vaan tarkoituksena on varmistaa, että tatuointimusteet ovat turvallisia EU:n markkinoilla.

 

Lisätietoa englanniksi

ECHAn tiedote (31.8.2016)

ECHAn tietopyyntö (englanniksi)