Hyppää sisältöön

Gammayökkösen torjuntaan lisää hätälupia saatavuusongelmien vuoksi

Julkaisuajankohta 30.7.2018 15.51
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt lisää poikkeuslupia gammayökkösten toukkien tuhoamiseen viljelyksiltä. Uudet poikkeusluvat on myönnetty Avaunt 150 EC ja Sumi Alpha 5 FW -valmisteille. Viime perjantaina Tukes myönsi poikkeusluvat Turex 50 WP ja Kestac 50 EC -valmisteiden käyttöön gammayökkösen torjunnassa. Tuhoeläinten torjuntaan tarkoitettujen valmisteiden menekki on helteiden takia yllättänyt, minkä vuoksi jo aiemmin hätäluvan saaneiden valmisteiden saatavuudessa on ollut ongelmia.

- Kaupat ovat myyneet paljon perjantaina poikkeusluvan saaneita valmisteita jo aiemmin kesällä kirvojen ja rapsikuoriaisten torjuntaan. Siksi niiden saatavuudessa on nyt ongelmia. Koska tarve gammayökkösten toukkien tuhoamiseen on akuutti, poikkeuslupia tarvittiin lisää, ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila perustelee.

Uudet poikkeusluvat koskevat seuraavia valmisteita:

  • Avaunt 150 EC -valmisteelle on myönnetty lupa gammayökkösen (Autographa gamma) torjuntaan kevätrypsi-, syysrypsi-, kevätrapsi- ja syysrapsiviljelyksiltä, härkäpavulta, kuivaherneeltä (ei tarhaherne) ja kylvövuoden kuminalta.
  • Sumi Alpha 5 FW -valmisteelle on myönnetty lupa gammayökkösen torjuntaan härkäpavulta ja kylvövuoden kuminalta.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/ .

Poikkeusluvat ja valmisteiden käyttöohjeet löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Lisätietoja

ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

johtava asiantuntija Eija-Leena Hynninen, p. 029 5052 049

sähköpostit muotoa: [email protected]

Aiemmat tiedotteet aiheesta:

Tukes on myöntänyt hätälupia gammayökkösen torjuntaan 27.7.2018

Gammayökkönen tuhoaa viljelyksiä – torjuntaan on vaihtoehtoja 26.7.2018

 
Sivun alkuun