Gammayökköstä saa torjua kuminaviljelyksiltä nyt myös Fastac 50 EC -valmisteella

16.8.2018 16.14
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt uuden poikkeusluvan gammayökkösten toukkien tuhoamiseen kuminaviljelyksiltä. Poikkeuslupa on myönnetty Fastac 50 EC -valmisteelle. Heinäkuun lopun jälkeen Tukes on antanut nyt yhteensä neljälle eri valmisteelle poikkeusluvan gammayökkösen torjuntaan. Tuhoeläinten torjuntaan tarkoitettujen valmisteiden menekki on helteiden takia yllättänyt, minkä vuoksi jo aiemmin hätäluvan saaneiden valmisteiden saatavuudessa on ollut ongelmia.

– Kaupat ovat myyneet paljon jo aiemmin kasvukaudella poikkeusluvan saaneita valmisteita kirvojen ja rapsikuoriaisten torjuntaan. Siksi valmisteiden saatavuudessa on nyt ongelmia. Koska tarve gammayökkösten toukkien tuhoamiseen on vieläkin akuutti, uusi poikkeuslupa tarvittiin, ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila perustelee. Lisäksi poikkeusluvan saanutta valmistetta voi käyttää myös sadonkorjuun jälkeen kuminalle.

Uusi poikkeuslupa koskee seuraavaa valmistetta ja käyttökohdetta:

  • Fastac 50 EC -valmisteelle on myönnetty lupa gammayökkösen (Autographa gamma) torjuntaan kuminalla perustamisvuonna sekä kuminapelloilla sadonkorjuuvuosina puinnin jälkeen.

Fastac 50 EC -valmistetta voi käyttää myös gammayökkösen torjuntaan niillä kasveilla, joilla käyttö on aiemmin sallittu. Hyväksytyt käyttökohteet ovat:

  • syys- ja kevätvehnä, ruis, ruisvehnä, ohra, kaura, kevät- ja syysrypsi, kevät- ja syysrapsi, herne, pavut, sokeri- ja rehujuurikkaat, peruna, kerä-, kukka- ja parsakaali, keltasipuli (=ruokasipuli), purjo ja mansikka avomaalla, salaatti, tomaatti ja kurkku kasvihuoneessa sekä koristekasvit kasvihuoneessa ja avomaalla.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä.

Kaikki kasvinsuojelun poikkeusluvat ja valmisteiden käyttöohjeet löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Lisätietoja

ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

johtava asiantuntija Eija-Leena Hynninen, p. 029 5052 049

sähköpostit muotoa: [email protected]

Aiemmat tiedotteet aiheesta:

Gammayökkösen torjuntaan lisää hätälupia saatavuusongelmien vuoksi 30.7.2018

Tukes on myöntänyt hätälupia gammayökkösen torjuntaan 27.7.2018

Gammayökkönen tuhoaa viljelyksiä – torjuntaan on vaihtoehtoja 26.7.2018