Hyppää sisältöön

Hormonitoimintaa häiritsevistä aineista mittavia yhteiskunnallisia kustannuksia

Tukes
Julkaisuajankohta 17.11.2014 8.46
Tiedote

Pohjoismaiden ministerineuvoston tuore raportti osoittaa, että hormonitoimintaa häiritsevien aineiden käyttö aiheuttaa yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia, jotka voitaisiin välttää näiden aineiden käyttöä vähentämällä. Aineiden aiheuttamat vuosikustannukset pelkästään miesten lisääntymisterveydelle ovat raportin mukaan EU-tasolla lähes 600 miljoonaa euroa. Raportin tarkoituksena on vauhdittaa hormonitoimintaa häiritsevien aineiden tunnistamista ja sääntelyä EU-tasolla.

Tanskan, Norjan, Ruotsin ja Suomen viranomaisten yhteistutkimuksessa keskityttiin hormonitoimintaa häiritsevien aineiden aiheuttamiin negatiivisiin vaikutuksiin miesten lisääntymisterveydelle, koska tällä alueella tutkimus pystyy parhaiten osoittamaan syy-seuraussuhteen. Koska raportti keskittyy vain osaan hormonaalisista vaikutuksista, myös arvioidut kustannukset edustavat vain osaa hormonitoimintaa häiritsevien aineiden aiheuttamista kustannuksista.

Raportin mukaan hormonitoimintaa häiritsevien aineiden aiheuttamat kustannukset miesten lisääntymisterveydelle Pohjoismaissa ovat 36 miljoonaa euroa jokaista altistumisvuotta kohden, ja EU-tasolla lähes 600 miljoonaa. Kustannuksia laskettaessa on arvioitu, että osa sukupuolielinten synnynnäisistä epämuodostumista, kuten virtsaputken alahalkioista ja piilokiveksistä, lapsettomuudesta ja kivessyövästä johtuu altistumisesta hormonitoimintaa häiritseville aineille.

Ihminen voi altistua tällaisille kemikaaleille muun muassa työpaikalla tai kulutustuotteiden, kuten elintarvikkeiden, muovimateriaalien, maalien, pesuaineiden ja kosmeettisten valmisteiden välityksellä sekä epäsuorasti ympäristön eli ilman, veden tai maaperän kautta.

Raportilla on tarkoitus vauhdittaa yhteisten EU-kriteerien saamista hormonitoimintaa häiritseville aineille, jolloin niiden tunnistaminen ja sääntely olisi mahdollista, osoittamalla että toimimatta jättäminen aiheuttaa yhteiskunnalle huomattavia kustannuksia.

Lisätietoja:

Esa Nikunen, johtaja, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), puh. 029 505 2107

Hinni Papponen, ylitarkastaja, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), puh. 029 505 2108

[email protected]

Raportti "The Cost of Inaction - A socioeconomic analysis of costs linked to effects of endocrine disrupting substances on male reproductive health" on julkaistu Pohjoismaiden ministerineuvoston TemaNord-sarjassa (TemaNord 2014:557) ja on ladattavissa osoitteesta www.norden.org/en/publications.

 
Sivun alkuun