Ilotulite on räjähde - kaatunut pata voi aiheuttaa suuria vahinkoja

Mediatiedote
31.12.2018 8.45
Tiedote
Vältä onnettomuudet - tue ilotulitepata

Suomalaiset suosivat ilotulituksissa erityisesti patoja, joita ostetaan vuodenvaihteessa enemmän kuin raketteja. Pienet ja kevyet padat kaatuvat helposti, jos niitä ei tueta hyvin. Kaatunut pata saattaa aiheuttaa pahoja vahinkoja, kuten tulipaloja tai vammoja ilotulitusta seuraaville ihmisille. Uudenvuoden juhlinnassa on syytä muistaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niitä käytettäessä pitää olla varovainen. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kampanjassa muistutetaan ilotulitepadan tukemisesta.

Tukesille on tullut kahtena vuonna ilotulitteiden käyttäjiltä yhteensä lähes 60 ilmoitusta ilotulitepadan virheellisestä toiminnasta uutenavuotena. Neljässä tapauksessa pata oli räjähtänyt ja reilussa 50 tapauksessa pata oli huojunut tai kaatunut. Tukesin tietoon tulee vain pieni osa tuotevioista ja tuotteiden aiheuttamista vaaratilanteista. Ilmoituksia voi tehdä Tukesin verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

Tukes muistuttaa, että ilotulite on räjähde ja sitä on käsiteltävä varovaisesti. Ilotulitteen käyttöohjeeseen kannattaa tutustua hyvissä ajoin etukäteen ja ohjeita pitää noudattaa. Ilotulitepatojen käyttöohjeissa ohjeistetaan tukemaan pata. Padan tukeminen on erityisen tärkeää, jos on lumeton talvi ja tuulinen sää. Padan voi tukea lumella tai lumen puuttuessa kivillä tai hiekalla.

Mieti etukäteen, millaisessa paikassa aioit ampua ilotulitteita. Vikasuuntaan lähteneet raketit tai kaatuneet padat ovat sytyttäneet joka vuosi lukuisia tulipaloja. Ilotulitteita ammuttaessa on myös tärkeää, että raketit ja padat suunnataan turvallisesti, etteivät ne aiheuta vaaraa katsojille. Kun sytytät ilotulitetta, älä koskaan kumarru sen päälle. Sytytä ilotulite käsi suorana hieman kyykistyen. Poistu nopeasti ilotulitteen luota sytyttämisen jälkeen. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteen sytyttäjälle ja suositeltavia myös katsojille.

Tukesin kampanjassa Patarouva tarvitsee tukea

Tukesin uudenvuoden ilotulitekampanjan hahmoina ovat Reijo Raketti ja Patarouva, joilla on hyvin erilaiset näkemykset turvallisuusasioista ja siitä, miten ilotulitteiden kanssa toimitaan. Kampanjavideoita on yhteensä kolme, ja niissä on aiheena padan tukeminen, suojalasit ja käyttöohjeet. Kampanjavideot näkyvät vuoden viimeisellä viikolla Ylen ykköskanavalla ja sosiaalisessa mediassa. Kampanjaa ovat rahoittaneet Tukes, Tulli ja Silmä- ja kudospankkisäätiö.

Lisätietoja: Ryhmäpäällikkö Kurt Kokko, p. 029 5052 128,
Viestintäjohtaja Mirva Kipinoinen, p. 029 5052 119 (ilotuliteturvallisuuskampanja),
sähköpostit: [email protected]

Liitteet:

Tukesin patavideo 

Tukesin käyttöohjevideo 

Ilotulitetaiteen edistämisyhdistyksen patavideo

Tukesin tiedote 27.12. Vältä silmävammat ­uutenavuotena – suojalasit päähän myös ilotulitusten katsojille

Näin ammut ilotulitteet turvallisesti

1. Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02.

2. Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena.

3. Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa esim. metelistä kärsiville ihmisille tai   kotieläimille ja lemmikeille.

Muista, että raketit putoavat ohjauskeppeineen alas sen jälkeen, kun ne ovat toimineet. Ilotulitteiden käyttöä asutusalueiden keskellä tulisi siis välttää. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Käytä sopivaa telinettä tai tukea rakettien ampumiseen. Ilotulituksesta saadaan myös näyttävämpi, jos useat käyttäjät kokoontuvat samoihin paikkoihin niitä käyttämään.

4. Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä.

Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

5. Ilotulitteita ammuttaessa on käytettävä suojalaseja. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

6) Missään tapauksessa:

älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita
älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta
älä sytytä ilotulitetta kädessäsi
älä kumarru ilotulitteen päälle sitä sytyttäessäsi
älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia
älä käytä paukkupommeja, se on nykyään kokonaan kiellettyä
älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita
älä harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista
älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.

7. Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Räjähteet, ilotulitteet, patruunat ja ruuti