Hyppää sisältöön

Indoksakarbivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy

Julkaisuajankohta 2.3.2022 10.19
Uutinen

EU:n komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/2081 mukaisesti indoksakarbi-tehoaine jätettiin hyväksymattä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut tätä tehoainetta sisältävien valmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat.

Suomessa kasvinsuojeluainerekisterissä on kolme indoksakarbia sisältävää valmistetta. Avaunt 150 EC-valmiste (rek.no. 3104) on hyväksytty Suomessa rapsikuoriaisen torjuntaan kevätrypsi-, syysrypsi-, kevatrapsi-ja syysrapsiviljelyksiltä. 

Steward-valmiste (rek.no. 3015) on hyväksytty Suomessa tuhohyönteisten torjuntaan omenalta, päärynältä, parsakaalilta, punakaalilta, keräkaalilta, kukkakaalilta, kurttukaalilta, ruusukaalilta, kesäkurpitsalta ja kurpitsalta avomaalla sekä kurkulta, tomaatilta, paprikalta, kesäkurpitsalta, kurpitsalta, chilipaprikalta, munakoisolta ja melonilta kasvihuoneessa.

Maatilan Indoksa (rek. no. 3361) on hyväksytty Suomessa rapsikuoriaisen torjuntaan kevätrypsi-, syysrypsi-, kevatrapsi-ja syysrapsiviljelyksiltä. 

EU:n komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/2081 mukaisesti valmisteen tehoaine, indoksakarbi, jätettiin hyväksymättä uudelleen. Valmisteet tulee poistaa kasvinsuojeluainerekisteristä asetuksen aikataulun mukaisesti. Tukes poistaa Avaunt 150-, Steward- sekä Maatilan Indoksa -valmisteet kasvinsuojeluainerekisteristä 19.9.2022.

Tukes on myöntänyt valmisteille siirtymäajat myyntiä ja jakelua varten 31.5.2022 saakka sekä valmisteen käytölle, olemassa olevien varastojen hävittämiselle ja varastoimiselle 19.9.2022 saakka, jolloin valmiste poistetaan kasvinsuojeluainerekisteristä.

Hyväksymättä jättämisen syy

Elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) havaitsi erittäin merkittävän huolenaiheen, joka liittyy luonnonvaraisiin nisäkkäisiin kohdistuvaan suureen pitkän aikavälin riskiin ja erityisesti pieniin kasvissyöjänisäkkäisiin kohdistuvaan pitkän aikavälin riskiin. Lisäksi havaittiin, että edustavasta käyttötarkoituksesta lehtisalaatissa aiheutuu suuri riski kuluttajille ja työntekijöille ja että edustavasta käyttötarkoituksesta maississa, sokerimaississa ja siementuotantoon käytettävässä lehtisalaatissa aiheutuu suuri riski mehiläisille. Useita riskinarvioinnin osa-alueita ei myöskään voitu saattaa päätökseen, koska asiakirja-aineiston tiedot olivat riittämättömiä.

Linkki EU:n tehoainetietokantaan 

Linkki EFSA:n päätelmiin indoksakarbista

Lisätietoja: 
ylitarkastaja Heini Paloheimo, p. 029 5052 000 (vaihde),  
sähköposti: [email protected]

Tukes ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä kasvinsuojeluaineista

 


 

 
Sivun alkuun