Valikko

Kaasu/sähkökäyttöiset lämmittimet uudenlaisia riskituotteita Pohjoismaiden markkinoilla

Tukes 6.6.2013 9.00
Tiedote

Pohjoismaiden markkinoilta on löytynyt vakavia turvallisuuspuutteita sisältäviä lämmittimiä, jotka toimivat sekä kaasulla että sähköllä.  Vaarallisia laitteita on löytynyt pääasiassa Tanskasta ja vain yksittäisiä muista Pohjoismaista. Suomesta on löytynyt toistaiseksi vain yksi vastaavanlainen lämmitin, eikä siinä ollut vakavia puutteita.  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) osallistui pohjoismaiseen valvontaprojektiin, jossa näitä kaasu/sähkölämmittimiä testautettiin.  Projektin loppuraportti on julkaistu englanniksi.

Pohjoismaisessa valvontaprojektissa etsittiin vuonna 2012 markkinoilta kaasulämmittimiä, joilla voi lämmittää huoneen käyttämällä energianlähteenä joko kaasua tai sähköä, mutta ei kumpaakin samaan aikaan. Tällaisia lämmittimiä on ollut jo muutaman vuoden Tanskan markkinoilla, mutta muissa Pohjoismaissa ne eivät ole vielä yleistyneet. Kaasu ja sähkö samassa laitteessa tekevät niistä ns. korkeamman riskitason laitteen verrattuna perinteisiin vain kaasua käyttäviin lämmittimiin, kertoo Tukesin turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen.  

Projektin taustalla on Tanskasta vuonna 2010 löydetty kaasulämmitin, jossa todettiin huomattavia kaasu- ja sähköturvallisuuteen liittyviä turvallisuuspuutteita. Maahantuoja veti lämmittimen vapaaehtoisesti pois Tanskan ja Ruotsin markkinoilta. Tanskan markkinavalvontaviranomainen teki lisäksi kyseisestä lämmittimestä ilmoituksen EU:n vaarallisia tuotteita sisältävään RAPEX -järjestelmään (ilmoitus nro 0043/11).

Valvontaprojektiin osallistuivat Tanskan lisäksi Norjan, Ruotsin ja Suomen markkinavalvontaviranomaiset. Kaasu/sähkölämmittimiä löytyi yhteensä 17, joista 12 Tanskasta ja viisi muista Pohjoismaista.  Lämmittimet testattiin hyväksytyssä laboratoriossa Tanskassa. Kaasuturvallisuuden osalta testit teki Danish Institute of Fire and Security Technology (DBI) ja sähköturvallisuuteen liittyvän tarkastuksen ruotsalainen Intertek (SEMKO).  

Tanskan 12 laitteesta peräti seitsemässä oli niin vakavia turvallisuuspuutteita, että lämmittimet määrättiin myyntikieltoon. Lämmittimien puutteet liittyivät pääasiassa laitteiden sähköturvallisuuteen.  Kolmessa lämmittimessä oli sähköiskun vaara. Näiden laitteiden osalta maahantuoja velvoitettiin lisäksi järjestämään palautusmenettely myytyjen laitteiden takaisin saamiseksi.  Viiden lämmittimen maahantuojat saivat huomautuksen puutteellisista merkinnöistä ja ohjeista.

Muista Pohjoismaista löytyi osin samojen valmistajien lämmittimiä kuin Tanskan markkinoilta. Esimerkiksi Suomesta löydetty lämmitin oli myynnissä myös Tanskassa. Tässä lämmittimessä ei ollut vakavia turvallisuuspuutteita.  Ruotsista ja Norjasta löytyi lämmitin, joka oli saanut Tanskan viranomaisilta myyntikiellon lisäksi palautusmenettelyvaatimuksen. Ruotsin ja Norjan lämmittimet olivat eri valmistajilta.  

Yhdessä vain Ruotsin markkinoilta löydetystä lämmittimessä oli palokaasujen häkäpitoisuus huomattavasti yli sallitun. Ruotsin markkinavalvontaviranomainen on antanut lämmittimelle myyntikiellon ja maahantuojan tulee järjestää palautusmenettely tuotteen takaisin saamiseksi kuluttajilta. Lisäksi Norjasta ja Ruotsista löytyi kaksi lämmitintä, jotka sähköturvallisuuspuutteiden johdosta on projektin loppuraportissa ehdotettu vedettäväksi pois myynnistä. Toinen näistä lämmittimistä oli vain Ruotsin markkinoilla ja toinen oli myynnissä sekä Ruotsissa että Norjassa.  


– Pohjoismainen yhteistyö oli jotain aivan uutta kaasulaitteiden markkinavalvonnassa, Huttunen kertoo. Valvonnasta saatiin hyviä kokemuksia ja yhteistyötä jatketaan kaasu/sähkökäyttöisten jääkaappien valvonnassa.

Projektin loppuraporttiin on koottu 17 lämmittimen riskinarvioinnin tulokset.  Raportti on luettavissa Tukesin verkkosivuilla: Evaluation report for portable gas Space Heaters with 230 V electrical connection.

 
Lisätietoja:
Turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen, puhelin 029 5052 471, [email protected]