Kaikkea ei voi ennakoida, siksi kypärä

Tukes
13.10.2015 15.24
Tiedote

 

Slopestylen maailmanmestari Enni Rukajärvi kertoo suhteestaan kypärään.

Vaikka olisi kuinka hyvä ja taitava, maailmanmestari, lumilautailussa voi siitä huolimatta kaatua ja lyödä päänsä. Kypärä on pelastanut slopestylen maailmanmestarin Enni Rukajärven ainakin kerran. Parhaillaan Uudessa-Seelannissa tulevaan kisakauteen valmistautuvalla Ennillä on kypärä päässä, koska kaikkeen ei aina voi varautua, esimerkiksi väärään paikkaan sijoitettuihin mainosbannereihin.

”Sain kypärän päähän 6-vuotiaana, kun menin ensimmäisen kerran suksilla mäkeen. Kypärä oli muistaakseni jonkun sukulaiseni vanha, pyöreän mallinen ja sininen, missä meni kaksi valkoista raitaa keskellä. Siitä lähtien kypärä oli aina päässä suksilla laskiessa. 10-vuotiaana aloitin lumilautailun ja jostakin syystä lopetin kypärän käytön. Kypärä palasi päähän uudestaan päähän siinä vaiheessa, kun aloin 15–16-vuotiaana hyppimään enemmän hyppyreitä.

Kypärää valitessa arvioin, miten se istuu päähän lasien kanssa ja kuinka painava kypärä on. Yleensä tykkään tosi simppeleistä malleista. Kypäröitä kuluu yksi tai kaksi kaudessa riippuen siitä, tuleeko kaatumisia ja lyönkö pääni. Isomman kaatumisen jälkeen vaihdan kypärän aina ja viimeistään kauden jälkeen. Väri on tosi tärkeä asia, kypärän pitää olla mahdollisimman tumma! Nykyään päässä on Harri Tarvaisen kuvittama kypärä.

Ainakin kerran kypärä on tainnut pelastaa minut. Törmäsin kisojen harjoituksissa mainosbanneriin, mikä oli laitettu liian lähelle reilejä ja sinkosin kisaradalta ulos puolikkaalla voltilla. Sain pienen aivotärähdyksen.

Mielestäni lautailijoiden suhtautuminen kypärän käyttöön on muuttunut aika paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nykyään näkee paljon enemmän niitä laskijoita, joilla on kypärä kuin niitä joilla ei ole, ennen se oli päinvastoin. Itse käytän kypärää, koska haluan suojata päätäni.”

 

Kuva: Red Bull Media House

Teksti: Enni Rukajärvi ja Heta Kylmämaa

 

Enni Rukajärvi practices on the rails in Sun Valley, Idaho on December 04, 2012
Enni Rukajärvi practices on the rails in Sun Valley, Idaho on December 04, 2012