Hyppää sisältöön

Käsisammuttimia testattu – yhdestä mallista löytyi vakavia puutteita

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 25.6.2018 10.04
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on testannut markkinoilla olevia käsisammuttimia. Käsisammuttimista testattiin mm. toiminta-aika sekä jäännössammutemäärä. Yhdestä käsisammuttimesta löytyi vakavia puutteita.

Tukes testasi markkinoilla olevien käsisammuttimien toimintaa käsisammuttimia koskevan standardin mukaisesti. Testeihin valittiin kuusi jauhesammutinta ja kaksi vaahtosammutinta. Kaikista malleista testattiin kolme tuotetta. Testit tehtiin VTT Expert Service Oy:llä.

Firetech PDB20 2 kg -jauhesammuttimen (erä 00102/2017) sammutusteho on merkittävästi ilmoitettua pienempi, sillä sen jäännössammutemäärä oli 30-34 prosenttia. Jäännössammutemäärä tarkoittaa tyhjennyksen jälkeen tuotteen sisään jäävän sammuteaineen määrää. Vaatimuksen mukaan tuotteeseen saa jäädä enintään 10 prosenttia sammutetta. Maahantuoja Truebell Finland Oy poisti tuotteen vapaaehtoisesti markkinoilta sekä ilmoitti vaarasta lehti-ilmoituksella. Tuotteen ostaneet kuluttajat voivat palauttaa tuotteen takaisin ostopaikkaan ja saada tuotteen ostohinnan takaisin.

Fire24 PE2TH 2 kg -jauhesammutin ei vastannut vaatimusta, sillä sen jäännössammutemäärä ylitti vaatimuksen kahden testatun tuotteen osalta. Maahantuoja GPBM Nordic Oy:n mukaan osassa kyseisen mallin tuotteista on virheellinen nousuputki, jota pitkin jauhe tulee ulos sammutinta tyhjennettäessä. Koska nousuputki sijaitsee sammuttimen säiliön sisällä eikä käyttäjä voi itse tarkistaa tuotetta, tuotteen voi palauttaa ja saada tilalle uuden. Palautus koskee erää WAD 08/2017 027.

Vaahtosammutin sopii lämpimiin sisätiloihin

Tukesin tekemän kyselyn perusteella yli 80 prosenttia Suomen markkinoilla olevista käsisammuttimista on jauhesammuttimia. Koteihin, toimistotiloihin ja muihin lämpimiin sisätiloihin sopii kuitenkin parhaiten nestepohjainen kahden tai kuuden litran vaahtosammutin. Jauhesammuttimen jauhe aiheuttaa mittavat siivouskulut, ja siivouksesta huolimatta erityisesti sähkölaitteiden sisään jäävä jauhe voi ajan myötä johtaa laitteen vikaantumiseen. Vaahtosammuttimen sammute ei aiheuta vastaavaa likaantumista.

Jauhesammutin sopii tiloihin, joissa on riski jäätymiselle. Jauhesammutin on myös tehokas alkusammutusväline paloissa, joissa palotila on sokkeloinen, esimerkiksi moottoritila.

Käsisammuttimien sammutusteho ilmoitetaan teholuokkina, jotka koostuvat numerosta ja kirjaimesta. Mitä suurempi numero on, sitä suuremman testipalon sammutin kykenee sammuttamaan. Teholuokan ohessa oleva kirjain kertoo, millaisia materiaaleja testipaloissa poltetaan. A-luokan testipalossa poltetaan puuta ja B-luokan palossa palavaa nestettä (heptaania). Jauhesammuttimilla on lisäksi teholuokka C, joka tarkoittaa kaasupaloja. F-luokituksen saa käsisammutin, joka on testattu ruokaöljypalolla.

Muut testatut käsisammutinmallit:

King FireStop PS2-Y ABC 2 kg -jauhesammutin

Housegard PE1TG 1 kg -jauhesammutin

NordSafe GP-2x ABC/MP 2 kg -jauhesammutin

Kidde Tempus KPF2 2 kg -jauhesammutin

FireTech KDA20 2 l -vaahtosammutin

Gloria SDPHE6 6 l -vaahtosammutin

Lisätietoja:

Tukesin markkinavalvontarekisteri

Karoliina Meurman, puh. 029 5052 651

sähköpostiosoite on muotoa [email protected]

 
Sivun alkuun