Kirsin ja Katjan urapolut FINASin arvioijiksi

12.8.2020 11.05
Uutinen

Mitä FINASin arvioijat tekevät? Miten työ liittyy akkreditointiin? Millaisia henkilöitä he ovat? Tutustu FINASin arvioijiin juttusarjassamme. Haastateltavana tällä kertaa Kirsi Salmo ja Katja Vahtikari.

Miten Kirsi Salmo päätyi FINAS-arvioijaksi?

Mikä on koulutustaustasi?

Olen suorittanut yhdistelmätutkinnon yo-ajoneuvoasentaja. Helsingin ammattikorkeakoulusta valmistuin autoinsinööriksi 2003. Jatkoin opintoja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja valmistuin diplomi-insinööriksi konetekniikan kansainvälisestä opinto-ohjelmasta 2007. 

Milloin tulit FINASiin ja mitä tehtäviisi kuuluu?

Työskentelin 15 vuotta autoalalla eri tehtävissä, kuten sisäisenä auditoijana ja hankintapäällikkönä. Aloitin FINASissa pääarvioijana 2018. FINASissa parasta on hyvä työilmapiiri ja erittäin osaavat ja opastavat kollegat. Näen hyvänä pitkän ja suunnitelmallisen perehdytyksen pääarvioijan tehtäviin. Perehdytyksen päätteeksi todetaan päteväksi suorittamaan arviointeja käyttäen kyseisiä standardeja. Osallistun myös sidosryhmäyhteistyöhön, jonka tavoitteena on kehittää akkreditointia soveltumaan mahdollisimman hyvin eri sektoreiden tarpeisiin.

Millaisia kohteita arvioit?

Arvioin tarkastuslaitoksia, joiden tarkastusaloja ovat esimerkiksi hissit, painelaitteet ja nostolaitteet. Arvioin myös testauslaboratorioita, joista monien testausalana on materiaali- ja tuotetestaus sekä ajoneuvot. FINASin pääarvioija johtaa arvioijaryhmää, sillä arvioimme asiakkaan johtamisjärjestelmää ja teknistä toimintaa.

 Mikä on arviointityössä parasta?

Arviointityössä parasta ovat ihmiset. Odotan aina arviointipäivää innolla. Pääarvioija työskentelee teknisten arvioijien ja asiakkaiden kanssa. Työ on vaihtelevaa, pääsee näkemään erilaisia organisaatioita ja perehtymään eri toimialoihin.

Entä haastavinta?

Haastavaa on useiden eri toimialojen kokonaisuuksien hallinta. Kokonaisuuden ymmärrys arvioitavasta toiminnasta tulee tuntemalla toimialaa ja siihen liittyvää lainsäädäntöä.

Miten tasapainotat työn ja vapaa-ajan?

Minulla on kolme pientä lasta, joten on tärkeää olla hyvässä fyysisessä kunnossa ja huolehtia riittävästä palautumisesta. Arjesta irtaudun parhaiten mökillä viikonloppuisin. Lukeminen on intohimoni, joten kirjan otan aina mukaani.

Kirsi Salmo

Katja Vahtikarin tie FINAS-arvioijaksi

Mikä on koulutustaustasi?

Olen koulutukseltani puutekniikan DI ja lisäksi olen suorittanut yliopisto-opettajan pedagogiset opinnot.

Milloin tulit FINASiin ja mitä tehtäviisi tuolloin kuului?

Aloitin FINASissa pääarvioijana 1.12.2017. Sitä ennen toimin viitisen vuotta teknisenä arvioijana.

Onko tehtäväkenttäsi muuttunut vuosien mittaan?  

Toimin pääarvioijan tehtävän ohella kalibroinnin ja materiaali- ja tuotetestauksen toimialavastaavana. Olen myös mukana teknisten arvioijien hankinnassa, ns. Back office -tiimissä. Jo teknisenä arvioijana olin toiminut testauslaboratorioiden arvioijana, mutta kalibrointilaboratoriot tulivat uutena mukaan heti pääarvioijan urani alussa. Ensimmäisen vuoden jälkeen aloin perehtyä tuotesertifiointitoimintaan. Tämän vuoden toukokuussa sain pätevyyden toimia myös tuotesertifiointiorganisaatioiden pääarvioijana.

Millaisia kohteita arvioit?

Arvioin materiaali- ja tuotetestauslaboratorioita, kalibrointilaboratorioita ja tuotesertifiointiorganisaatioita.

Keitä ovat asiakkaasi?

Asiakkaisiini kuuluu hyvin monenlaisia toimijoita yhden hengen organisaatioista kansainvälisiin suuryrityksiin.

Mikä on arviointityössä parasta?

Monipuolisuus ja mahdollisuus oppia uutta ja haastaa itseään jokaisena työpäivänä sekä se, että arvioijan työ on yhdessä tekemistä.

Entä haastavinta?

Paljon matkustamista vaativan työn tekeminen mielekkäällä tavalla valtiotyönantajan työaikamääräyksien mukaan. Esimerkiksi arviointiraportin kirjoittaminen olisi helpointa aloittaa tuoreeltaan paluumatkalla junassa, mutta tämä ei ole nykyisten sääntöjen mukaan mahdollista.

Miten tasapainotat työn ja vapaa-ajan?

Luen paljon, liikun mahdollisuuksien mukaan ja lisäksi perheellämme on siirtolapuutarhamökki, jossa riittää puuhaa vaikka kuinka paljon. Tykkään kaikenlaisesta käsillä tekemisestä: siirtolapuutarharakentaminen, huonekalujen kunnostus, ompelu ja leivonta.

Koronakeväällä etäarviointi on tullut tutuksi

Tänä keväänä ja kesänä on tehty paljon etäarviointeja koronatilanteen takia. Tein ensimmäisen etäarviointini jo 13.3.2020, koska ulkomainen tekninen arvioija ei pystynyt enää matkustamaan Suomeen. Etäarviointi tarkoittaa käytännössä koko päivän videoneuvottelua.

Johtamisjärjestelmän arvioinnin osalta tilanne poikkeaa yllättävän vähän paikan päällä tehtävästä arvioinnista, jos kyseessä on ennestään tuttu kohde. Johtamisjärjestelmän arviointi on käytännössä erilaisten asiakirjojen läpikäymistä yhdessä asiakkaan kanssa. Etäarvioinnissa aineistoja vain katsotaan neuvotteluhuoneen valkokankaan sijaan omalta näytöltä tai Pasilan videoneuvotteluhuoneiden näytöltä.

Teknisen arvioijan työssä ero on suurempi, koska hän ei voi samalla tavalla kierrellä testaustiloissa ja pyytää päivän aikana tekemiensä havaintojen perusteella lisätietoa. Teknisen toiminnan arviointiin on saatu etäarvioinneissakin sisällytettyä toiminnan seurantaa videoyhteyden avulla, ja esimerkiksi laitteistosta otetut valokuvat ovat auttaneet arvioinnin toteutusta.

Katja Vahtikari

Mikä on FINAS?

Eurooppalaisen lainsäädännön mukaisesti jokaisessa EU-maassa on yksi kansallinen akkreditointiorganisaatio ja Suomessa tämä tehtävä on FINASilla. FINAS-lyhenne tulee sanoista Finnish Accreditation Service.

Mitä akkreditoinnilla tarkoitetaan?

Akkreditointi on pätevyyden toteamista. Se on kansainvälisiin kriteereihin perustuva menettelytapa, jonka avulla toimijan pätevyys voidaan osoittaa puolueettomasti ja riippumattomasti. Akkreditoitavalle kohteelle tehdään aina arviointi.

Juttusarjan aiemmat osat

Akkreditoinnilla lisää luotettavuutta ja kilpailukykyä

Urapolkuni asiantuntijasta arvioijaksi – haastateltavana Jenni Harjuoja

Lisätietoja:
FINASin verkkosivut
FINAS twitterissä
FINAS LinkedInissä

Teksti: Paula Kuusio, tiedottaja