Kodin kemikaalien vaarat tutuiksi lapsille pelin avulla

Tukes
24.8.2017 12.58
Tiedote

 

Miksi grillin sytytysneste säilytetään lukitussa laatikossa? Mitä vaaraa vessanpesuaineesta voi olla? Mitä pitää ottaa huomioon, kun suihkuttaa muurahaismyrkkyä kotipihalla?

Monet kotona käytettävät kemikaalit voivat olla vaarallisia, jos niitä ei käsittele oikein. Siksi lastenkin on hyvä tunnistaa kemikaaleihin liittyvät vaarat ja pakkauksissa olevat varoitusmerkit.

Verkko-opetusaineisto Hannan talo kertoo kouluikäisille kemikaalien vaaroista pelimäisesti. Hannan talossa vierailevat koululaiset oppivat, millaisia varoitusmerkkejä kodin kemikaaleista voi löytyä, mitä ne tarkoittavat ja miten toimia oikein tällaisen tuotteen kanssa.

 

Pelin lisäksi tietovisa ja artikkeleita kemikaaleista


hanna
Pohjoismaisten viranomaisten yhteistyössä laatimasta materiaalista on julkaistu uusi, päivitetty versio. Hannan talo julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2015. Aineisto on nyt täydentynyt varoitusmerkkejä koskevalla tietovisalla, opettajille suunnatuilla uusilla tuntisuunnitelmilla ja kodin kemikaaleja koskevilla artikkeleilla.

Hannan talo auttaa lapsia ymmärtämään, että maailmamme koostuu kemikaaleista. Oheismateriaali antaa kouluikäisille tietoa kemikaalien perustermeistä ja kemikaalien ei-toivotuista vaikutuksista terveyteen ja ympäristöön.

Aineisto vastaa muun muassa kysymyksiin siitä, ovatko kaikki kemikaalit vaarallisia ja miten luonnon kemikaalit ja ihmisen tekemät kemikaalit eroavat toisistaan.

 

Varoitusmerkit tutuiksi


Miksi Hannan isä käyttää kumikäsineitä?
Miksi Hannan isä käyttää kumikäsineitä?

Hannan talossa esitellään 9 erilaista varoitusmerkkiä, joista monia on kotona käytettävien kemikaalien etiketeissä. Kodin kemikaalien varastointi ja käsittely turvallisella tavalla on vanhempien vastuulla. Onnettomuuksia voidaan kuitenkin vähentää, jos lapset saavat tietoa kemikaalien mahdollisista vaaroista.

Sivustolla on myös ohjeet, kuinka toimia, jos kemikaalin kanssa sattuu onnettomuus.

Opetusaineisto on tarkoitettu alakoulun 2.–6.-luokkalaisille. Aineistoa voi käyttää esimerkiksi luonnontieteiden opetuksen yhteydessä. Aineisto on vapaasti käytettävissä nettiselaimella.

Hannan talossa voi vierailla

Nettisivusto Hannan talo ja piilevät vaarat on laadittu yhdessä Suomen (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto), Tanskan (Miljøstyrelsen), Ruotsin (Kemikalieinspektionen), Norjan (Miljødirektoratet) ja Islannin (Umhverfisstofnun) kanssa Pohjoismaiden ministerineuvoston tuella.

Sivuston kautta on tilattavissa opetuksen tueksi maksutonta oheismateriaalia, mm. varoitusmerkkiviivaimia.