Valikko

Kosmetiikan pakkausmerkinnät sisältävät tärkeää tietoa

Tukes 2.6.2015 8.32
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee kuluttajia tutustumaan huolella kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkintöihin ennen niiden käyttöä ja noudattamaan valmisteiden käytössä pakkauksissa esitettyä säilyvyysaikaa ja käyttöohjeita. Lainsäädäntö edellyttää, että kosmeettisten valmisteiden pakkauksissa on esitetty muun muassa tiedot valmisteen sisältämistä ainesosista, valmisteen säilyvyydestä ja käyttöön liittyvistä varoituksista.

Kosmeettisen valmisteen pakkausmerkinnöissä tulee ilmoittaa valmisteen säilyvyysaika. Se kertoo, minkä ajan valmiste käyttöohjeiden mukaisesti käytettynä täyttää alkuperäisen käyttötarkoituksensa ja on myös mikrobiologiselta laadultaan turvallinen ja käyttöön sopiva ilman kuluttajalle aiheutuvaa vaaraa. Kosmetiikassa käytetään säilöntäaineita, joilla pyritään turvaamaan valmisteiden riittävän pitkä säilyvyys. Säilöntäaineet estävät mikro-organismien kasvua valmisteessa, mutta eivät kuitenkaan loputtomasti.  Kosmeettisen valmisteen vastuuhenkilö vastaa sen säilyvyysajasta.  Siihen vaikuttavat säilöntäaineiden lisäksi mm. valmisteen muu koostumus, pakkaus ja käyttötapa.

Valmisteen säilyvyyden merkitsemiseen on kaksi tapaa riippuen valmistekohtaisen säilyvyysajan pituudesta:

Säilyvyysaika ilmoitetaan vähimmäissäilyvyysaikana, jos valmiste säilyy 30 kk tai vähemmän. Jos valmiste puolestaan säilyy yli 30 kk, voidaan säilyvyysaika ilmoittaa säilyvyytenä avaamisen jälkeen.

Vähimmäissäilyvyysaika voidaan ilmoittaa joko ”parasta käytettynä ennen” lauseella tai käyttämällä tiimalasi-symbolia:

    + kk ja vuosi tai pvm ja kk ja vuosi

Säilyvyysajan avaamisen jälkeen ilmoittamiseen käytetään "avattu purkki" -symbolia, johon on merkitty kyseinen aika (yleensä kuukausina = M ):

   + 12 M

Säilyvyysajan lisäksi kosmeettisten valmisteiden pakkauksista tulee löytyä myös seuraavat merkinnät:

  • Valmisteen vastuuhenkilön nimi ja yhteystiedot (yleensä valmistaja tai ETA-alueen ulkopuolelta maahantuova taho)
  • Sisällön määrä
  • Käytössä noudatettavat varotoimenpiteet
  • Eränumero tai tunniste
  • Käyttötarkoitus, jos se ei käy ilmi esimerkiksi valmisteen nimestä
  • Ainesosaluettelo

Pakkausmerkintöihin tutustuminen ennen valmisteen käyttöä on erityisen tärkeää esimerkiksi silloin, kun käyttäjä on esimerkiksi herkistynyt jollekin kosmetiikassa käytettävälle ainesosalle. Pakkausmerkintöjen ainesosaluettelosta kuluttaja saa tiedon valmisteen sisältämistä ainesosista ja voi välttää itselle sopimattomia aineita.

Pakkausmerkinnät sisältävät myös valmisteen käyttöön liittyviä varoituksia ja ohjeita. Nämä varoitukset määräytyvät valmistekohtaisesti niiden sisältämien ainesosien perusteella. Esimerkiksi hiusvärit voivat sisältää ainesosia, jotka voivat aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita tai joiden turvallinen käyttö edellyttää suojakäsineiden käyttöä. Lisäksi joidenkin ainesosien käyttö voi olla sallittua vain tiettyyn käyttötarkoitukseen tarkoitetuissa valmisteissa, esimerkiksi hiusten värjäämiseen, mutta ei ripsien ja kulmakarvojen. Näitä ainesosia sisältävien valmisteiden pakkausmerkintöihin tulee sisällyttää lainsäädännön edellyttämät varoitukset ja ohjeet.

Tukesin kemikaaliviestinnässä keskitytään tänä vuonna nuoriin ja heidän käyttämiinsä kuluttajakemikaaleihin, joita ovat mm. meikit ja muu kosmetiikka, ripsienpidennykset, rakennekynnet, tatuoinnit ja vaatteiden kemikaalit. Teemavuoden suojelija on Tukesin kukkahattutäti, jonka verkkosivuilla www.sussiunatkoon.fi on asiaan liittyvää tietoa.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Heli Halonen, puh. 029 5052 019

[email protected]

Ylitarkastaja Jarkko Loikkanen, puh. 029 5052 068

[email protected]

Liite Kosmetiikan pakkausmerkinnät (1 Mt)

Kukkahattutädin meikkihaaste