Kuvauskopteri ketteröittää maastovalvontaa

Tukes
12.1.2017 12.44
Tiedote

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto sai lokakuussa 2016 käyttöönsä kuvauskopterin kaivosvalvonnan avuksi. Jo ensimmäiset käyttökokemukset ovat osoittaneet uuden työkalun hyödyt.Tukesin kaivosryhmä käyttää kamerakopteria eli dronea malminetsinnän ennakkovalvonnassa ja jälkivalvonnassa. Kauko-ohjattavaa kopteria voidaan hyödyntää myös kaivosalueiden valvonnassa.

Tukes ehti tehdä ennen lumentuloa kaksi reissua malminetsintäkohteille, ensimmäisen Ylitorniolle Mawson Oy:n ja toisen Sodankylään AA Sakatti Mining Oy:n malminetsintäkohteelle. Molemmilla alueilla kairataan tänä talvena.

– Saimme, mitä haimme eli teimme alueella yleiskuvauksia. Ensi kesänä palaamme kohteille uudelleen, ylitarkastaja Ilkka Keskitalo kertoo.

Kuvat ja videot kertovat, miltä alue näyttää lintuperspektiivistä. Niiden avulla nähdään esimerkiksi, onko alueella ajoneuvojen jälkiä tai onko kairauspisteellä jotain vaikutuksia. Saatuja tietoja hyödynnetään valvonnassa ja jatkolupien harkinnassa.

Malminetsinnässä viranomainen valvoo, että etsintää tehdään tehokkaasti ja että jäljet siivotaan asianmukaisesti. Kopterikuvauksia voidaan tarvittaessa toistaa samalla alueella useina vuosina, joka mahdollistaa muutosten tarkastelun.

 

Kopteri kovaan käyttöön


Keskitalo otaksuu kopterin olevan varmasti kovassa käytössä vuonna 2017.

Aiempina vuosina Tukes on tehnyt vuosittain kolmesta viiteen maastovalvontamatkaa, jotka kestäneet useita päiviä kerrallaan ja käsittäneet useita alueita. Kopteri mahdollistaa lähtemisen myös yksittäisille kohteille Lapissa, jossa useimmat maastovalvonnan kohteet sijaitsevat. Maastovalvonta tulee näin ketterämmäksi ja tarkemmaksi.

Ensimmäiset kokemukset ovat antaneet oppia sopivasta lentokorkeudesta ja tarvittavista säädöistä. Jatkossa kopterilla saatavaa tietoa pystytään jalostamaan entistä paremmin.

– Kopterin käyttökokemuksista ei ole mitään kielteistä sanottavaa. Olin äärimmäisen yllättynyt, kuinka helppo laite on hallita ja ottaa suoraan työkäyttöön testien jälkeen.

Uuden teknologian käyttöönotto tehostaa valvontaa monin tavoin. Kopteri ei kuitenkaan korvaa kaivoslupiin ja kaivostarkastuksiin liittyviä aikaisempia käytäntöjä, koska alueet käydään aina tarkasti läpi jalkaisin ja autolla.

 

Teksti: Elisa Salste