Kuvauskopteri ylitti odotukset maastovalvonnassa

Tukes
29.8.2017 8.30
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut hyviä kokemuksia dronen eli kuvauskopterin käytöstä maastovalvonnassa. Kopteria on käytetty apuna useissa malminetsintäkohteissa vajaan vuoden aikana. Saatua kuvamateriaalia hyödynnetään muun muassa lupaharkinnassa.

Tukes on tehnyt kuvauskopterin avulla valvontaa kesän aikana useassa kohteessa.

– Teimme kesällä jokavuotisen maastovalvontamatkan tällä kertaa Etelä-Suomeen, jossa kävimme yli 50 erityyppisellä malminetsintäalueella, kertoo ylitarkastaja Ilkka Keskitalo Tukesin kaivosryhmästä.

Tukes teki ennakkovalvontaa alueilla, joita koskeva malminetsintälupa on tulossa käsittelyyn. Tukes kävi valvomassa myös kohteita, jossa malminetsintää on jo tehty.

Tukes aloitti kamerakopterin käytön lokakuussa 2016. Syksyn kaksi virallista valvontamatkaa suuntautuivat kohteisiin, joissa tiedettiin tehtävän tutkimuksia talven 2017 aikana.

 – Lensimme silloin tietyillä alueilla, ja voimme palata samoille kohteille tulevana syksynä.

Valvonta tehostuu

Tukesin kaivosryhmä käyttää kamerakopteria eli dronea malminetsinnän ennakkovalvonnassa ja jälkivalvonnassa. Kauko-ohjattavaa kopteria voidaan hyödyntää myös kaivosalueiden valvonnassa.

Uuden teknologian käyttöönotto on tehnyt maastovalvontaa ketterämmäksi ja tarkemmaksi. Kuvat ja videot kertovat, miltä alue näyttää lintuperspektiivistä.

Drone on osoittautunut erinomaiseksi avuksi maastovalvonnassa.

– Valvontamatkalla paikan päällä näkee paljon, mutta kohteessa, jossa on huono näkyvyys tai kohteeseen ei pääse ollenkaan, drone on todella hyvä, Keskitalo sanoo.

Jo nyt kamerakopteri lunastanut siihen kohdistuneet odotukset ja jopa ylittänyt ne.

– Dronen avulla on mahdollista saada kokonaisvaltainen kuva siitä, mitä alueella on tapahtunut.

Kuvamateriaali helpottaa myös viranomaisten välistä yhteydenpitoa, sillä kuva ei jätä tulkinnanvaraa. Myös yrityksillä on käytössään kuvauskoptereita, mikä mahdollistaa kuvamateriaalin vertailun.

Paremmin perusteltuja päätöksiä

Malmienetsinnän ennakkovalvonnassa dronen käyttö helpottaa alueen luonteen selvittämistä. Eri osapuolten näkemykset kohteesta voivat olla erilaisia, eivätkä alueen kaikki ominaispiirteet välttämättä selviä kartoista tai lupahakemuksesta.

Dronen avulla voi saada paremman kokonaiskuvan alueesta. Siitä on hyötyä lupaharkinnassa, ja päätöksiä pystytään perustelemaan paremmin.

Kun malminetsintälupa on voimassa, viranomainen valvoo, että malminetsintää tehdään tehokkaasti. Drone voi olla ainoa keino löytää merkkejä siitä, että tehokasta malminetsintää on tehty.

– Esimerkiksi 1000 hehtaarin aluetta ei oikein voi käydä kävellen läpi ja etsiä kairajälkiä, Keskitalo kuvailee.

Malminetsinnän päättyessä kuvauskopterin avulla voidaan katsoa, onko jäljet siivottu asianmukaisesti.

Keskitalo kehuu Liikenteen turvallisuusviraston Trafin etupainoista otetta dronen käyttöön.

– Trafi tarjoaa sivuillaan selkeät ohjeet lennokin käytöstä. Lisäksi Trafi on julkaissut mobiilisovelluksen, josta saa ajantasaiset tiedot lentokieltoalueista tai mahdollisista rajoituksista. 

Lisätietoja

Ylitarkastaja Ilkka Keskitalo, puh. 029 5052 151

[email protected]

Video: Tukesin drone maastovalvonnassa

Tukes ottaa kuvauskopterin käyttöön kaivosvalvonnassa (Tiedote 21.10.2016)

Kuvauskopteri ketteröittää maastovalvontaa (Verkkolehden juttu 12.1.2017)