Lämpöä kotiin - muista nämä paukkupakkasilla

Tukes
7.1.2016 15.59
Tiedote

 

Pakkaset paukkuvat ja monessa kodissa lämpöä haetaan muustakin kuin läheisyydestä ja villasukista. Lisäpattereiden käyttö, ahkera takanlämmitys ja auton lämpimänä pitäminen ovat kaikki ajankohtaisia asioita, kun mittari näyttää miinusta. Alla vinkkejä kodin turvalliseen lämpimänä pysymiseen:

 

Lisäpatterit ja -lämmittimet

 • Patteri on sähkölaite, lue aina käyttöohjeet.

 • Jos lämmitin on ollut pitkään varastossa, tarkista ennen käyttöönottoa, että siinä ei ole ulkoisia vaurioita. Tarkista myös silmämääräisesti liitosjohdon kunto.

 • Valitse huoneen kokoon nähden sopiva lämmitin. Jos lämmitin on kokoon nähden liian pieni, se toimii täydellä teholla koko ajan ja kuumenee mahdollisesti liikaa.

 • Älä tunge lämmitintä ahtaaseen nurkkaan. Ilman pitää päästä kulkemaan lämmittimen ympärillä.

 • Vältä jatkojohtojen käyttöä lämmittimien kanssa.

 • Auton sisätilan lämmitintä EI ole tarkoitettu asuintilojen lämmittämiseen.


Takat ja kamiinat

 • Jos tulisija on ollut pitkään käyttämättömänä, varmista, että se on nuohottu asianmukaisesti.

 • Älä laita puita pesään ensimmäisellä lämmityskerralla tauon jälkeen heti täyttä pesällistä. Näin vältät mahdolliset halkeamat hormista.

 • Tiedosta, lämmitätkö varaavaa tulisijaa vai kamiinaa. Jos lämmität varaavaa tulisijaa, takka ei luovuta lämpöä, ennen kuin laitat pellit kiinni. Muista kuitenkin, että pellit saa laittaa kiinni vasta, kun tuli on varmasti täysin sammunut (häkäriski).


Kun putket ovat jäässä

 • Älä ryhdy lämmityspuuhiin itse.

 • Jäätyneiden vesijohtojen sulatus on ammattilaisten tehtävä.


Auton lämmittäminen

Tukesin tietoon on tullut vakaviakin tapauksia, joissa auton lämmittimen liitäntäkaapelista on saatu sähköisku. Muistathan siis olla huolellinen sitä käyttäessäsi!

Auton lämmittimen liitäntäkaapeli tulee turvallisuussyistä aina irrottaa käytön jälkeen pistorasiasta ja lämmityspistorasiakotelon kansi on pidettävä suljettuna. Vapaana roikkuva liitäntäkaapeli on vaarana esimerkiksi leikkiville lapsille tai kotieläimille, ja liitäntäkaapeli voi pahimmillaan rikkoutua vaaralliseen kuntoon, jos paikoitusalueen lumen luonti on koneellista. Avoimeksi jätetty pistorasiakotelon kansi mahdollistaa kosteuden ja lumen tunkeutumisen kotelon sisälle, lisäksi avoin kotelo on altis ilkivallalle.

Auton sisätilan lämmittimenä saa käyttää turvallisuussyistä vain erityisesti autoon tarkoitettua sisätilan lämmitintä. Lämmittimessä tulee lukea "Auton sisätilanlämmitin" sekä "Ei saa peittää". Auton rakenteeseen kiinnitettävän lämmittimen asennuksessa tulee noudattaa lämmittimen mukana tulevaa asennusohjetta. Tavallinen asunnossa käytettävä lämmitin ei palovaaran vuoksi sovellu auton sisätilan lämmittämiseen

Lisää tietoa auton lämmittimen ja liitäntäjohdon turvallisesta käytöstä täältä.


...............

Juttua päivitetty 4.1.2017 auton lämmittimien osalta. Tukesin verkkosivulla uusi ohje aiheesta.