Hyppää sisältöön

Luonnonjäällä järjestettävien palveluiden kausi alkaa olla lopuillaan heikkenevän jäätilanteen vuoksi

Julkaisuajankohta 22.3.2023 9.07
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on laatinut turvallisuusohjeen jääturvallisuudesta kuluttajapalveluissa. Julkaisuun on koottu Tukesin ohjeita palveluntarjoajille. Tällä hetkellä ajankohtaista palveluntarjoajalle on jäätilanteesta tiedottaminen. Palveluntarjoajan pitää tiedottaa selkeästi ja kattavasti sulkupäätöksestä ja siitä, että ylläpito luonnonjäällä lopetetaan.

Ohje on tarkoitettu kaikille, jotka järjestävät kuluttajapalveluita tai yleisölle avoimia tapahtumia luonnonjäillä.

Jäällä järjestettävässä palvelussa tai tapahtumassa järjestäjän tehtävä on huolehtia kuluttajaturvallisuuslain noudattamisesta ja siitä, että asiakkaat voivat viettää vapaa-aikaansa turvallisesti jäällä. 

Luonnonjäillä voidaan järjestää esimerkiksi seuraavia kuluttajapalveluita:

  • jääkaruselli, jääkahvila, avantokellunta, ohjatut moottorikelkkasafarit ja muut ohjelmapalvelut
  • pilkkikilpailut, jäärata-ajot, jääravit ja muut yleisötapahtumat
  • retki- ja matkaluistelu, jäällä kulkevat ulkoilureitit sekä pulkkamäet ja sekä muut liikuntapalvelut.

Seuraa jään kantavuutta

Kun kevätaurinko alkaa sulattaa ja haurastuttaa jäätä, olosuhteet muuttuvat päivän aikana nopeasti. Palveluntarjoajan on tiedotettava selkeästi ja kattavasti sulkupäätöksestä ja siitä, että ylläpito luonnonjäällä lopetetaan. 

- Kevään edetessä jääolosuhteet muuttuvat nopeasti. Kevätjää alkaa puikkoontua, jolloin jopa 30 cm (puikkoontunut) jää voi pettää yksin kulkevan ihmisen alta. Osassa Suomea on jo jouduttu sulkemaan palveluita, mutta Lapissa kausi voi vielä jatkua kuukaudenkin verran. Palveluntarjoajan onkin tärkeää seurata koko ajan jään kantavuutta, seurata aktiivisesti jään muutoksia ja tiedottaa käyttäjiä, sanoo ylitarkastaja Anne Hiltunen Tukesista.

Tunne jään ominaisuudet

Jääturvallisuus kuluttajapalveluissa -ohje on koottu viidestä kohdasta, jotka ovat: suunnittelu, mittaus ja seuranta, varautuminen, opastus ja tiedottaminen ja sulkeminen. Nyt ajankohtaisena teemana näille palveluille on hyvä tiedottaminen eri kanavissa jäätilanteesta ja palvelun sulkemisesta.

- Ohjeella halutaan nostaa esille, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun luonnonjäällä tarjotaan palveluita. Tukesin ohje luonnonjäällä tarjottavien palveluiden turvallisuudesta on ensimmäinen laatuaan. Luonnonolosuhteet jäällä ovat usein haastavat, eikä palveluntarjoaja voi vaikuttaa niihin. Palveluntarjoajan onkin erityisen tärkeää tuntea jään ominaisuudet ja miten turvallinen palvelu toteutetaan, sanoo Hiltunen.

Ohje Tukesin verkkosivuilla: Jääturvallisuus kuluttajapalveluissa

Lisätietoja:
ylitarkastaja Anne Hiltunen, puh. 029 5052 209, [email protected]
 

 
Sivun alkuun