Hyppää sisältöön

Lyijyn myynti kuluttajille on laitonta – tarkista myymäsi juotostinat

Julkaisuajankohta 30.8.2018 9.04
Tiedote
Juotostinat eivät saa sisältää lyiyä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että lyijyn ja lyijyseosten myyminen kuluttajille on laitonta. Useissa kaupoissa ja verkkokaupoissa on edelleen myynnissä lyijyä sisältäviä juotostinoja, vaikka niiden myynti kuluttajakäyttöön on ollut kiellettyä maaliskuun 2018 alusta alkaen.

Tukesin tietojen mukaan monissa kaupoissa on myynnissä sellaisia juotostinoja, jotka sisältävät lyijyä kymmeniä prosentteja. Kuluttajille myytävät kemikaalit, kuten juotostinat, eivät saa sisältää lyijyä hiukkaskoosta riippuen 0,03 tai 0,3 % tai enemmän.

Tukes kehottaa kauppoja tarkastamaan, onko omassa kaupassa tai verkossa myynnissä lyijyä sisältäviä juotostinoja tai muita lyijyä sisältäviä kemikaaleja. Tieto juotostinan koostumuksesta löytyy pakkausmerkinnöistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta (lyijyn kemiallinen merkki on Pb).  Lyijyä sisältäviä kemikaalituotteita ei saa myydä kuluttajille ollenkaan, eikä myöskään antaa maksutta. Lyijyn käytölle on olemassa korvaavia aineita, esimerkiksi tina-hopeaseoksia tai erilaisia kupariseoksia.

Lyijyä sisältäviä juotostinoja ei myöskään saa myydä harrastustoimintaan, jossa kuluttajat tekevät tiffanylasi- tai muita juotostöitä vaikkapa kansalaisopiston kurssilla.

Tukes valvoo kemikaalilainsäädännön velvoitteiden noudattamista ja on yhteydessä yrityksiin, kun havaitsee lainsäädännön vastaista myyntiä.

Lyijyä sisältäviä kemikaaleja saa edelleen myydä ammattilaisille

Jos myyt lyijyä sisältäviä kemikaaleja ammattilaisille, ne pitää pakata ja merkitä vaaralliseksi kemikaaliksi. Tämä tarkoittaa, että pakkauksessa on varoitusetiketti, jossa on suomeksi ja ruotsiksi mm.

  • vakavaa terveysvaaraa osoittava varoitusmerkki
  • huomiosana ”Vaara” ja vaaralausekkeet ”Saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Voi vaurioittaa sikiötä.” ja ”Saattaa aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa oleville lapsille.”
  • merkintä ”Vain ammattikäyttöön” ja
  • muut luokituksesta johtuvat varoitusmerkinnät.

Lyijyä sisältävien kemikaalien lisäksi lyijy on jo aiemmin kielletty monenlaisissa esineissä

Lyijyn käyttöä on rajoitettu myytävissä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Sähkö- ja elektroniikkalaitteita ovat esimerkiksi kodinkoneet, televisiot, puhelimet, akkukäyttöiset työkalut, rannekellot, automaatit ja erilaiset valvontalaitteet, esim. palovaroittimet. Jos laite (kodinkone, tietokone ym.) on saatettu markkinoille ennen 1.7.2006, sen saa korjata lyijyllisellä juotoksella. 1.7.2006 jälkeen markkinoille saatetut laitteet on korjattava RoHS-lainsäädännön mukaisilla osilla, joissa ei ole lyijyä. RoHS-lainsäädännön tavoitteena on estää haitallisten aineiden pääsy ympäristöön.

Lisäksi lyijyn käyttö on kielletty kuluttajille myytävissä esineissä, joita lapset voivat laittaa suuhun. Euroopan kemikaalivirasto on julkaissut tulkintaohjeen siitä, mitkä esineet katsotaan ja ei katsota tällaisiksi.

Lisätietoa:

Kemikaalien valvonta: ryhmäpäällikkö Marilla Anttila, [email protected] tai puh. 029 5052 048

Kemikaalilainsäädäntö: ylitarkastaja Sari Tuhkunen, [email protected] tai puh. 029 5052 050 

Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa: ylitarkastaja Tiia Salamäki, [email protected] tai puh. 029 5052 632

Lyijyn lisäyksestä REACH-asteuksen liitteeseen XVII on säädetty komission asetuksessa (EU) 2017/1510

Vaaralliset kemikaalit pitää merkitä EU:n CLP-asetuksen mukaisesti, linkki Tukesin ohjeeseen

Vaaralliset aineet sähkö- ja elektroniikkalaitteissa – RoHS

 
Sivun alkuun