Muista suojalasit ja ilotulitteiden turvallinen käyttö venetsialaisissa

Mediatiedote
29.8.2019 10.24
Tiedote

Ilotulitteet ovat monella osa mökkeily- ja veneilykauden päättävien venetsialaisten juhlintaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasit suojaavat tehokkaasti silmävammoilta myös elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävissä venetsialaisissa. Ilotulitteiden mahdolliset käyttörajoitukset kannattaa varmistaa alueellisilta pelastuslaitoksilta.

- Suojalasien käyttö on lain mukaan pakollista ilotulitteita ampuville, lisäksi Tukes suosittelee suojalasien käyttöä myös ilotulitusta katsoville. Ilotulitteet ovat räjähteitä, joten käyttöohjeita kannattaa noudattaa huolellisesti ja huolehtia myös turvaetäisyyksistä, kehottaa ylitarkastaja Nina Heikkilä Tukesista.

Ilotulitteiden käytöstä ei saa aiheutua vaaraa. Sopivia ilotulitteiden käyttöpaikkoja ovat esimerkiksi pellot, erilaiset ulkoliikuntakentät, isot, tyhjät pysäköintialueet ja vesialueet, joilla ilotulitteet voi suunnata pois ihmisistä, rakennuksista ja teistä.

- Kun valitset ilotulitteiden käyttöpaikkaa, huomioi muut ihmiset, rakennukset, ajoneuvot ja muu omaisuus sekä mahdollinen metsäpalovaara. Varmista myös, ettei ilotulite pääse kaatumaan, eli käytä rakettien ampumiseen sopivaa telinettä ja tue ilotulitepata esimerkiksi kivillä, Heikkilä sanoo.

Jos ilotulite ei toimi, sitä ei pidä sytyttää uudestaan. Sen jälkeen, kun ilotulite on lakannut savuamasta, kannattaa odottaa ilotulitteen käyttöohjeen mukaisen suojaetäisyyden päässä vähintään 10 minuuttia. Toimimatonta ilotulitetta ei pidä laittaa roskikseen, vaan se pitää palauttaa ilotulitteen ostopaikkaan hävitettäväksi.

On hyvä muistaa, että kotona säilytettävien ilotulitteiden sisältämän pyroteknisen massan sallittu enimmäismäärä on 5 kg. Ilotulitteen pyroteknisen massan saa selville ilotulitteesta tai sen pakkauksesta lyhenteen NEC vierestä.

Ilotulitteiden käyttö on kielletty alaikäisiltä ja päihtyneiltä.

Ilotulitteiden käytöstä aiheutuu vuosittain useita henkilö- ja omaisuusvahinko, joista monet ovat vältettävissä turvallisilla toimintatavoilla.

Ilotulitteiden käyttö alueittain

Ilotulitteiden käyttölupa venetsialaisissa vaihtelee alueittain. Jotkin aluepelastuslaitokset ovat myöntäneet yleisen ilotulitteiden käyttöluvan alueellaan myös venetsialaisten aikaan, toiset aluepelastuslaitokset taas vaativat asiasta ilmoituksen. Oman aluepelastuslaitoksen käytäntö ja mahdollinen metsäpalovaara kannattaa etukäteen selvittää esimerkiksi pelastuslaitoksen verkkosivuilta.

Tarkasta oman alueesi pelastuslaitokselta, saako ilotulitteita käyttää alueellasi. Ilotulitteita saa käyttää alustavan tiedon mukaan lauantaina 31.8.2019 klo 18 - 24 välisenä aikana seuraavien pelastuslaitosten alueella:

 • Etelä-Pohjanmaa
 • Jokilaaksot
 • Kainuu
 • Kanta-Häme
 • Keski-Pohjanmaa
 • Oulu-Koillismaa
 • Pirkanmaa
 • Pohjanmaa
 • Pohjois-Savo
 • Päijät-Häme
 • Satakunta
 • Varsinais-Suomi.

Ota huomioon paikalliset rajoitukset ja ohjeet.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Nina Heikkilä, p. 029 5052 105, [email protected]

Pelastuslaitosten nettisivut

Katso pelastustoimen kumppanuusverkoston tekemä koonti ilotulitteita koskevista lupakäytänteistä alueittain

Huomioi mahdollinen metsäpalovaroitus venetsialaisten aikana