Valikko

Neonikotinoideja sisältävien kasvinsuojeluaineiden käyttöä rajoitetaan

Tukes 4.10.2013 12.48
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on päätöksillään 3.10. rajoittanut viiden neonikotinoideja sisältävän kasvinsuojeluaineen käyttöä. Öljykasvien siementen peittaukseen käytettävän Elado FS 480:n käyttö kielletään kokonaan. Myös öljykasvien peittaukseen käytettävän Cruiser OSR:n käyttö kielletään kevät- ja syysrypsin sekä kevät- ja syysrapsin viljelyssä.  Cruiser 350 FS kielletään herneen viljelyssä. Provodo-aerosolia ja -puikkoa saavat jatkossa käyttää vain ammattilaiset.

Nyt rajoitettavissa kasvinsuojeluaineissa käytetään tehoaineina neonikotinoideiksi lukeutuvia tiametoksaamia, klotianidia ja imidaklopridia. Neonikotinoidien on epäilty aiheuttavan mehiläiskuolemia. Kasvinsuojeluaineiden käyttöä rajoitetaan ensin kahdeksi vuodeksi, jonka aikana kyseisten tehoaineiden vaikutuksia mehiläiseen on tarkoitus tutkia laajemmin. Päätöksen neonikotinoideja sisältävien kasvinsuojeluaineiden rajoittamisesta EU-maissa on tehnyt Euroopan komissio ja Tukes saattaa sen nyt omilla päätöksillään Suomessa voimaan.

Näin kasvinsuojeluaineiden käyttöä rajoitetaan:

  • Cruiser 350 FS (tehoaine tiametoksaami): 1.12. alkaen kielletty herneen viljelyssä.
  • Cruiser OSR (tehoaine tiametoksaami):  1.12. alkaen kielletty kevätrypsin, syysrypsin, kevätrapsin ja syysrapsin viljelyssä
  • Elado FS 480 (tehoaine klotianidiini): Valmisteen markkinoille saattaminen on lopetettava 3.10.2013 ja käyttö 30.11.2013 mennessä.
  • Provado–aerosoli (tehoaine imidaklopridi): 1.12. alkaen käyttö rajoitetaan vain ammattikäyttöön ja sisätiloihin
  • Provado-puikko (tehoaine imidaklopridi): 1.12. alkaen käyttö rajoitetaan vain ammattikäyttöön.

Huom! Ma 7.10. korjattu kasvinsuojeluaineiden käytön rajoituksien päivämäärät oikein.

Lisätietoja:

ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

sähköposti: [email protected]

Aiemmat tiedotteet aiheesta:

Komissio kieltää neonikotinoidien käytön

Mehiläisiin vaikuttavien kasvinsuojeluaineiden käyttöön haetaan EU-tason ratkaisua