Hyppää sisältöön

Neonikotinoidien käyttö muualla kuin kasvihuoneissa loppuu

Julkaisuajankohta 19.9.2018 16.27
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) peruu ulkona käytettävien, neonikotinoideja sisältävien kasvinsuojeluaineiden luvat 19.9.2018 alkaen. Vastedes tiametoksaamia, klotianidiinia ja imidaklopridia sisältäviä kasvinsuojeluaineita saa käyttää vain pysyvissä kasvihuoneissa. Jo peitattujen siementen kylvö ja käsiteltyjen havupuun taimien istutus on sallittu 19.12.2018 saakka.

Lupien peruuttaminen koskee seuraavia valmisteita:

  • Cruiser 350 FS
  • Cruiser 600 FS SB
  • Cruiser OSR
  • Poncho Beta
  • Amigo FS 350
  • Gaucho WS 70
  • Merit Forest WG.

Lupien peruminen johtuu jäsenmaita sitovasta Euroopan komission lainsäädännöstä.  Komissio on julkaissut täytäntöönpanoasetukset (EU) 2018/783, (EU) 2018/784 ja (EU) 2018/785 ja päätynyt rajaamaan tiametoksaamia, klotianidiinia ja imidaklopridia sisältävien kasvinsuojeluaineiden käytön ainoastaan pysyviin kasvihuoneisiin. Täytäntöönpanoasetukset liittyvät huhtikuussa tehtyyn komission päätökseen, jonka mukaan näiden neonikotinoidien käyttöä rajoitetaan entisestään.

Jo aiemmin neonikotinoidien käyttö on rajattu koskemaan viljelykasveja, jotka eivät ole pölyttäjiä houkuttelevia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on päätelmissään todennut, että nämä tehoaineet aiheuttavat riskiä pölyttäjille tai riskiä ei voida sulkea pois. Aiheesta voit lukea lisää EFSAn nettisivuilta.

Komission päätös tarkoittaa, että öljykasvien, sokerijuurikkaan, perunan, rukiin ja syysvehnän siementen peittaukseen ei ole tällä hetkellä käytettävissä peittausaineita kirppojen, kirvojen, luteiden ja kahukärpäsen torjumiseksi. Lisäksi havupuiden taimien käsittely tukkimiehentäin torjumiseksi taimitarhoilla ei ole sallittua. Käytön rajoittaminen pysyviin kasvihuoneisiin siis kattaa käytön myös muilla kuin pölyttäjiä houkuttelevilla kasveilla.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Marja Suonpää, p. 029 5052 092

ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

sähköposti: [email protected]

Lisää aiheesta: Neonikotinoidien käyttö rajoitetaan kasvihuoneisiin (Tiedote 27.4.2018)

 
Sivun alkuun