Nimileima-asiointi sähköistyy

7.5.2019 12.46
Tiedote

Jalometallituotteiden nimileiman hallinnointiin liittyvissä asioissa voi nyt asioida Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kanssa sähköisesti, jo nimileiman hakuvaiheessa. Asiointipalvelussa voi tehdä nimileiman hallinnointiin liittyviä hakemuksia ja ilmoituksia sekä seurata käsittelyn kulkua. Aiemmin asiointi on hoidettu lomakkeilla, jotka on allekirjoitettu ja lähetetty postitse Tukesiin.

Voit tehdä sähköisessä asioinnissa seuraavia hakemuksia ja ilmoituksia sekä suomeksi että ruotsiksi:

  • nimileiman hakeminen
  • nimileiman rekisteröinnin vahvistaminen
  • nimileiman siirto yritykseltä toiselle
  • nimileiman yhteystietojen muutos
  • nimileiman rekisteröinnin lopettaminen.

Tukesin sähköiset palvelut sijaitsevat osoitteessa https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/fi/palvelut kohdassa Tukes-palvelut.

Mitä tietoja nimileimarekisterissä julkaistaan?

Nimileiman tiedot julkaistaan Tukesin nimileimarekisterissä. Julkaistavia tietoja ovat itse nimileima sekä nimileiman voimassaolo- ja vahvistamistiedot. Jos annat erillisen suostumuksen, rekisterissä julkaistaan myös nimileiman omistavan yrityksen nimi ja paikkakunta.

Sujuvampaa asiointia vahvasti tunnistautuen

Palvelujen sähköistämisen tavoite on asioinnin sujuvoittaminen: voit laittaa asioita vireille ja seurata niiden edistymistä helposti. Kun asia on käsitelty Tukesissa, saat päätöksestä ilmoituksen sähköpostiisi ja päätös löytyy asiointipalvelusta.

Jotta voit asioida palvelussa, käytössäsi pitää olla toimiva sähköpostiosoite. Asiointipalvelun käyttö edellyttää ns. vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla.

Tukesin asiantuntijat neuvovat asioinnissa tarvittaessa. Sähköinen asiointi ei vaikuta nimileimahakemuksien eikä -rekisteröintien hintaan vielä toistaiseksi.

Nimileima on jalometallituotteessa oleva leima, josta selviää, kuka on tuotteen valmistaja, valmistuttaja, myyjä tai tuotteen Suomeen tuonut maahantuoja. Jalometallituotteita Suomessa myyvä yritys tarvitsee, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, käyttöönsä nimileiman.

Video: Näin käytät Tukesin sähköistä asiointipalvelua

Lisätietoja:

ylitarkastaja Kirsi Wiitala, [email protected], puh. 029 5052 235