Hyppää sisältöön

Nopeasti vaikuttavat jyrsijämyrkyt vaarallisia kissoille ja koirille

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 10.10.2019 10.42
Tiedote
Kissa omistajansa sylissä

Eläinlääkärit raportoivat Tukesille 96 myrkytystapausta, joissa he epäilivät, että lemmikkieläin oli altistunut alfakloraloosia sisältävälle jyrsijämyrkylle. Asia käy ilmi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) keväällä 2019 tekemästä kyselystä.

Myrkytystapauksista suurin osa tapahtui vuosien 2018 ja 2019 aikana. Yleensä kyseessä oli kissa, jonka epäiltiin altistuneen myrkylle välillisesti, kun se söi myrkkyjä syöneitä hiiriä. Suurin osa lemmikeistä toipui myrkytyksestä.

Alfakloraloosi on nopeavaikutteinen hiirien torjuntaan käytettävä myrkky, joka vaikuttaa lamaannuttavasti keskushermostoon. Yksityishenkilöt saavat käyttää alfakloraloosia ja muita tehoaineita sisältäviä jyrsijämyrkkyjä sisätiloissa hiirien torjuntaan. Alfakloraloosia ei voi käyttää rottien torjuntaan, koska se ei tapa rottia.

Suojaa lemmikkisi jyrsijämyrkyiltä

Lemmikkieläimet voivat altistua myrkylle, kun ne syövät myrkkysyötin tai myrkkyä syöneen hiiren. Alfakloraloosi tappaa hiiret nopeasti, mutta ei välittömästi ja hiiret saattavat mennä ulos ennen kuin ne kuolevat. Erityisesti vapaana liikkuvat kissat voivat olla vaarassa myrkytykselle.

Helpoin tapa välttää lemmikin myrkytysriski on se, ettei jyrsijämyrkkyjä käytetä. Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia kaikille nisäkkäille ja linnuille. Torju jyrsijöitä ensisijaisesti niin, että tilkitset rakennuksessa olevat raot ja siivoat pois jyrsijöille maistuvan ruuan, kuten pihalla maahan pudonneet omenat. Käytä loukkuja jyrsijöiden pyydystämiseen, mutta sijoita loukut siten, että muut eläimet ja lapset eivät pääse niihin käsiksi.

Jyrsijämyrkkyjen käyttöohjetta pitää noudattaa tarkasti, sillä se vähentää myrkkyjen käyttöön liittyviä riskejä.

- Yksityishenkilöt saavat käyttää jyrsijämyrkkyjä sisätiloissa hiirien torjuntaan. Syötit pitää laittaa syöttilaatikoihin ja sijoittaa laatikot sellaisiin paikkoihin, missä lemmikit eivät pääse niihin käsiksi, muistuttaa ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesista.

Myrkkyyn kuolleet jyrsijät on tärkeä etsiä ja hävittää asianmukaisesti.

- Jyrsijämyrkkyjen käytöstä on hyvä ilmoittaa myös naapurille, jotta he osaavat pitää lemmikkinsä kytkettyinä myrkkyjen käytön ajan, sanoo Hanninen.

Jos epäilet myrkytystä, vie lemmikki nopeasti eläinlääkärin hoitoon

Myrkytystilassa eläimellä ilmenee äkillisesti nopeasti eteneviä hermostollisia oireita, kuten tasapainohäiriöitä, horjuvaa liikettä, lisääntynyttä tuntoherkkyyttä, lihasnykäyksiä ja kouristelua.  Eläin voi olla alilämpöinen, kuolata ja muuttua äkillisesti apaattiseksi tai aggressiiviseksi.

Eläin voi toipua myrkytyksestä, jos oireet eivät ole edenneet vakaviksi. Myrkytystilan varmistaminen vaatii, että alfakloraloosia löydetään analyysissa eläimen virtsasta tai kudoksista. Usein alfakloraloosimyrkytystä voidaan kuitenkin epäillä eläimellä havaittujen tyypillisten oireiden perusteella.

Alfakloraloosivalmisteet Suomessa

Alfakloraloosivalmisteita myydään Suomessa seuraavilla kauppanimillä: Alpha Pasta 4 %, Black Pearl Pasta, Flash Paste, No Mouse Pasta, Prevexor Alp Paste ja Rodicum Express. Alfakloraloosivalmisteita on ollut saatavilla Suomessa vuodesta 2015 lähtien. Kaikki muut Suomessa myytävät jyrsijämyrkyt sisältävät veren hyytymistä estävää tehoainetta eli antikoagulanttia.

Suomessa jyrsijämyrkyt, kuten muutkin biosidivalmisteet, hyväksyy Tukes. Hyväksytyt biosidivalmisteet löytyvät biosidirekisteristä.

Lisätietoa jyrsijätorjunnasta on koottu Tukesin Luulot pois kemikaaleista -kampanjan sivuille.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Oskari Hanninen, p. 029 5052 261

Ylitarkastaja Sanna Koivisto, p. 029 5052 030

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

 
Sivun alkuun