Valikko

Pelastusviranomaisia koulutetaan tunnistamaan sähköpalot aiempaa paremmin

Tukes 29.3.2012 15.16
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) alkaa kouluttaa pelastusviranomaisia tunnistamaan, milloin tulipalon syttymissyynä on sähkö. Koulutuksia järjestetään pelastuslaitoksille ympäri Suomea kevään ja syksyn aikana. Koulutukselle on tarvetta, koska sähköpalojen moninaiset syttymissyyt vaativat pelastusviranomaisilta erityistä osaamista.

– Epäselvissä tapauksissa pelastusviranomaiset merkitsevät palon syttymissyyksi usein sähkön, kun kaikki muut vaihtoehdot on käyty läpi. Syttymissyytä tarkemmin tutkittaessa palon aiheuttajaksi voikin löytyä joku muu tekijä, ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista kertoo.

Esimerkiksi pari viikkoa sitten sattunutta Valamon luostarin tulipaloa epäiltiin aluksi sähköpaloksi, mutta tarkemmissa tutkimuksissa epäilykset kohdistuvat nyt vanhaan hormiin.

Sähköpalo on palo, joka saa alkunsa sähköenergiasta. Sähköpalot voivat alkaa joko sähkölaitteiden tai -asennusten vioista, väärästä tai huolimattomasta käytöstä, tai kunnossapidon puutteesta. Sähköpaloissa menehtyy vuosittain noin 20 henkeä. Pelastuslaitoksen tietoon tulevia sähköstä johtuvia rakennuspaloja ja läheltä piti -tilanteita on Suomessa vuosittain noin 2500.

– Mitä tarkemmin syttymissyy saadaan selville, sitä paremmin vastaavia tulevia paloja pystytään ehkäisemään. Ennakointi on paras tapa parantaa kansalaisten turvallisuutta, Lepistö sanoo.

Ensimmäinen Sähkö palon syttymissyynä -koulutus järjestetään Uudenmaan pelastusviranomaisille 3.4.–4.4. Koulutuksessa hyödynnetään käytännön esimerkkejä sähköpalojen syttymissyistä. Pelastusviranomaisille on tehty myös harjoittelurata, jossa opetellaan pientalon sähköjärjestelmää ja sen toimintaa käytännössä.

Koulutus järjestetään Tukesin ja Palosuojelurahaston yhteistyönä.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Jukka Lepistö, p. 010 6052 460

sähköposti: [email protected]