Valikko

Pikin huone opettaa turvallisuutta pelin avulla

Tukes 10.6.2015 15.27
Tiedote

 

Et voi päästää Pikiä veneilemään, ennen kuin päällä on oikeankokoiset pelastusliivit. Auta Pikiä erottamaan turvalliset syötävät ja syötäviksi kelpaamattomat asiat. Varmista, että Pikillä on kypärä päässä ennen pyöräilemään lähtöä.

Tukesin ideoima, Pikku Kakkosen sivuilta löytyvä Pikin huone -turvallisuuspeli opettaa lapsia toimimaan turvallisesti samalla kun he auttavat pelissä seikkailevaa avaruusolento Pikiä.

Peli tavoittaa aivan uuden kohderyhmän, sillä Tukesin yhdessä Ylen ja Demolan kanssa toteuttama peli on suunnattu 3-5-vuotiaille lapsille. Tälle ikäryhmälle suunnattua aineistoa turvallisuusasioista ei ole paljon tarjolla.

- Alle viisivuotiaat lapset eivät vielä yleensä osaa lukea, mutta he pelaavat kuitenkin erilaisilla laitteilla pelejä. Siksi päädyimme tuomaan pelillisin keinoin lapsille sopivia perusviestejä turvallisuudesta, taustoittaa Tukesin viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo.

Pikin huone on samanaikaisesti houkutteleva ja opettavainen.  Sitä pelatessaan lapset oppivat puolivahingossa turvallisia tapoja toimia omassa elinympäristössään.

- Turvallisuuskäyttäytymiseen liittyvät asenteet muotoutuvat varhain, jopa ennen kouluikää. Asenteisiin vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä. Lasten turvallisuuskasvatuksen vaikutukset voivat näkyä turvallisempina käyttäytymistapoina ja vähentyneinä onnettomuuksina vuosikymmentenkin kuluttua, kertoo Tukesin Tuote- ja laitteistovalvontayksikön johtaja Tuiri Kerttula.

- Pikku Kakkosessa on vuosien varrella tehty erilaisia turvallisuusaiheisia ohjelmia. Pikin huone -peli on hieno lisä tähän jatkumoon, sanoo vastaava tuottaja Jarmo Oksa, Yle Lapset ja nuoret.

Pelin kolme ensimmäistä osiota julkaistiin Pikku Kakkosen verkkosivuilla alkuvuodesta. Pelien käytännön  toteutuksesta vastasivat Tampereella toimivan opiskelijoiden innovaatioyhteisön Demolan opiskelijat Tukesin ohjauksessa. Peliä on testattu eri vaiheissa tamperelaisissa päiväkodeissa 3—5-vuotiailla lapsilla, ja peliä on kehitetty lapsilta saadun palautteen perusteella.

Tämän vuoden alusta on ollut käynnissä jatkoprojekti, jossa peliin kehitetään uusia osioita. Tukesin, Pikku Kakkosen ja Demolan lisäksi yhteistyökumppaneina jatkoprojektissa ovat Liikenneturva, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ja Palosuojelurahasto. Pelin uudet osiot on tarkoitus julkaista syksyllä 2015.

Pikin huone -peli on pelattavissa Yle Pikku Kakkosen nettisivuilla http://www.yle.fi/pikkukakkonen/#!/pikin-huone. Peli toimii sekä pöytätietokoneilla että mobiililaitteilla. Se on ladattavissa myös Pikku Kakkosen mobiilipelinä.

Teksti: Nilla Hietamäki