Hyppää sisältöön

PLC-adaptereista löytyi puutteita yhteiseurooppalaisessa valvontaprojektissa

Julkaisuajankohta 30.1.2019 10.29
Uutinen

PLC-adaptereista löytyi runsaasti puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja kymmenen muun EU:n markkinavalvontaviranomaisen yhteiskampanjassa. Tarkastetuista tuotteista vain 17% täytti kaikki niille asetetut sähkömagneettista yhteensopivuutta (EMC, electromagnetic compatibility) koskevat vaatimukset. Sähkömagneettinen yhteensopivuus takaa, että sähkölaite toimii moitteettomasti yhdessä muiden samaan käyttöympäristöön tarkoitettujen laitteiden kanssa.

PLC tulee sanoista Powerline Communications ja se tarkoittaa datasähköä eli tiedonsiirtoa sähköverkossa. EU:n markkinavalvontaviranomaiset testasivat yhteisessä EMC-markkinavalvontakampanjassa 46 PLC-adapteria. Testitulokset osoittivat, että PLC-adapterien valmistajilla on vielä paljon parannettavaa, sillä jopa 79 prosenttia tarkastetuista tuotteista lähetti toimintaympäristöönsä sallittua enemmän sähkömagneettisia häiriöitä. Noin 60 prosentilla tarkastetuista PLC-adaptereista merkinnät ja asiakirjat olivat vaatimusten mukaisia.

– Kampanjan tulos oli huono, sillä melkein 80% tuotteista oli teknisesti vaatimustenvastaisia eli ne saattavat häiritä muita sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Positiivista kuitenkin oli, että kaikissa tuotteissa oli CE-merkintä ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus oli saatavilla. Valmistajilla on vielä paljon tehtävää, jotta tuotteet olisivat vaatimusten mukaisia, sanoo johtava asiantuntija Hanna Mustonen Tukesista.

Suomessa tarkastettiin kampanjan aikana seitsemän tuotetta, joista yksikään ei täyttänyt testausstandardin EN 50561-1 vaatimuksia. PLC-laitteita koskeva tuotestandardi EN 50561-1 on julkaistu EMC-direktiivin yhdenmukaistettujen standardien listalla ja sen soveltaminen oli aloitettava viimeistään 9.10.2016.

Tukes määräsi kaksi tarkastetuista tuotteista poistettavaksi markkinoilta, yhden tuotteen maahantuoja poisti itse markkinoilta ja neljälle tuotteelle Tukes antoi huomautuksen. Suurin osa tarkastetuista tuotteista oli tuotu markkinoille ennen 9.10.2016. Tiedot Suomessa markkinoilta poistetusta laitteesta löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.  

– Sähkömagneettisen yhteensopivuuden puutteet näkyvät yleensä häiriöinä muiden sähkölaitteiden toiminnassa. Esimerkiksi raidat television kuvassa, radion rätinä tai tietokoneen virhetoiminnot voivat olla merkkejä EMC-häiriöistä, Hanna Mustonen kertoo.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Hanna Mustonen, p. 029 505 2569, [email protected]

Liitteet:

Kampanjan raportti (pdf)

Markkinavalvontarekisteri

 
Sivun alkuun