Rovral 75 WG -kasvinsuojeluaineen jäämien enimmäismääriin muutoksia

Tukes
20.4.2018 11.00
Tiedote

Tukes peruutti kasvinsuojeluaineena käytettävän Rovral 75 WG -valmisteen luvan tammikuussa 2018. Valmisteen käyttö on sallittua 5.6.2018 saakka, jonka jälkeen Tukes poistaa valmisteen kasvinsuojeluainerekisteristä.

Päätös perustuu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn tekemään iprodioni-tehoaineen riskinarviointiin ja sen perusteella tehtyyn tehoaineen kieltoon EU:ssa.

Rovral 75 WG -valmisteen käytössä pitää ottaa huomioon, että tehoaineen jäämien enimmäismäärät tulevat myös muuttumaan, koska tehoaine ei ole enää hyväksytty EU:ssa. Jäämien enimmäismäärät lasketaan analyysimenetelmän määritysrajalle eli lähelle nollaa ja siten enimmäismääriä koskevan siirtymäajan päättymisen jälkeen elintarvikkeisiin ei saa enää jäädä jäämiä iprodionista. Satokasvit, joiden viljelyssä on käytetty iprodionia, pitää saattaa markkinoille ennen jäämien enimmäismääriä koskevan siirtymäajan päättymistä.

Tukes muistuttaa kuitenkin viljelijöitä ja elintarvikkeiden markkinoijia ottamaan huomioon, että enimmäismäärät muuttuvat ensi vuoden aikana ja sen jälkeen elintarviketuotteet eivät saa enää sisältää jäämiä iprodionista. Tehoaineen jäämien enimmäismääristä ja niitä koskevista siirtymäajoista päätettäneen kesäkuussa järjestettävässä jäsenmaiden ja EU-komission yhteisessä kokouksessa. Tukes tiedottaa jäämien siirtymäajoista, kun komission tekemä päätös on selvillä.

Rovral 75 WG -valmiste on hyväksytty seuraaviin käyttökohteisiin:

  • mansikan, vadelman, koristekasvien, kasvihuonetomaatin ja -kurkun harmaahomeen torjuntaan
  • ristikukkaisten öljykasvien pahkahomeen (Sclerotinia sclerotiorum), harmaahomeen ja laikkutaudin (Altenaria brassicae) torjuntaan
  • kaalikasvien harmaahomeen ja Alternarian torjuntaan
  • sipulin pahkamädän ja harmaahomeen torjuntaan
  • porkkanan mustamädän ja porkkanapoltteen torjuntaan
  • vihannes- ja koristekasvien siementen, kukkasipulien ja siemenperunan peittaukseen.

Rovral 75 WG -valmistetta saa käyttää kasvinsuojeluaineena 5.6.2018 saakka. Tähän päivämäärään mennessä Rovral 75 WG -valmisteella peitatut kylvösiemenet tai -perunat voi kylvää 5.6.2018 jälkeenkin kasvukaudella 2018, kunhan huolehtii, että sato saatetaan markkinoille ennen tulevaa jäämien enimmäismäärän muutosta.

Lisätietoja

ylitarkastaja Heli Anttila, p. 029 5052 019

ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

sähköpostit muotoa: [email protected]

Tukes peruuttaa Rovral 75 WG -valmisteen luvan (Tiedote 23.1.2018)