Saammeko esitellä: turvallisuusemojit

Tukes
13.5.2016 14.05
Tiedote

 

Levitetään yhdessä turvallisten toimintatapojen ilosanomaa!  Tukesin julkaisemat turvallisuusemojit ovat osa uutta strategiaa, jonka yksi tavoite on herättää keskustelua turvallisuudesta. Turvallisuusemojit voi ladata puhelimeen Google Play -kaupasta (Tukes Turvallisuus -sovellus). Lähiaikoina vastaava sovellus löytyy myös App Storesta ja WIndows Phone kaupasta.

 

tukes_emojit_1
Pyöräilykypärä


Pelastaa huonon hiuspäivän lisäksi myös aivosi

Onko siitä pyöräilykypärästä nyt turvaa vai ei? No kyllä on, usko meitä! Sillä sinulla on mitä suojata! Sitä paitsi kypärä päässä ja hymy huulilla suomalaiset hennot hiuksetkin näyttävät paremmilta.

 

 

tukes_emojit_2
Turvallinen tehdaslainen


Rutiinit ovat turvallisuuden lähtökohta

Teollisuuslaitoksissa asiantuntemus alkaa siitä, kun turvakengät ovat jalassa, turvaliivi puettu päälle ja keltainen kypärä kiinnitetty paikalleen. Turvallisuus nojaa vahvasti päivittäisiin rutiineihin. Niistä ammattilainen ei lipsu!

 


tukes_emojit_3
Muista suojalasit


Ja näe myös tulituksen jälkeen

Uusivuosi, ilotulitteet, viina ja holtiton toiminta. Haluamme kitkeä yhdistelmästä kaksi viimeistä. Jos ammut raketteja itse, lue käyttöohjeet ja käytä suojalaseja. Ja lasit päähän myös näytöstä seuraaville kavereille!

 

tukes_emojit_4
Kukkahattutäti


Jokaisen virkamiehen sielunkumppani

Voi herranlettas mitä kukkahattumeininkiä! Tämä alun perin netin keskustelupalstoilta karannut hahmo valistaa ja kertoo vaihtoehdoista hymy huulilla. Kaikki eivät esimerkiksi tule ajatelleeksi, että vanhan kännykän säilyttämiseen lehtikasassa voi liittyä riskejä tai että hiusväriä ei kannata laittaa alle rippikouluikäisen päähän.

 

tukes_emojit_5
Heijastin


Näkyminen ei ole noloa

Turvavarusteiden käyttäminen ei ole nössöä. Kun omille jutuille ja kuville kerätään koko ajan huomiota, kannattaa kävelijän ja pyöräilijän ja ratsastajan janota näkyvyyttä myös autoilijoiden silmissä. Muistathan käyttää CE-merkittyjä heijastimia.

 

tukes_emojit_6
Sähköisku


Tukka pystyyn -efekti ei ole leikin asia

Sarjakuvissa on usein hahmo, jonka tukka nousee pystyyn sähköiskusta. Oikeassa elämässä tilanne ei ole todellakaan yhtä hauska, usko pois. Sähköön pitää suhtautua kunnioituksella. Tästä syystä muista turvallisuus myös arkisissa asioissa, esimerkiksi älä vedä sähkölaitetta irti pistorasiasta johdosta, vaan pistotulpasta.

 

tukes_emojit_7
Grilli tulessa


Turvallisuus on keskittymistä yhteen asiaan kerrallaan

Elämme niskakipukulttuurissa, jossa arjen askareita hoitaessaan moni laskee samalla katseen alaviistoon, näprää älypuhelinta ja somettaa. Näpyttelyn sijaan suosittelemme jokaista lukemaan käyttöohjeet ja keskittymään ruuan laittoon! Olipa kyseessä sitten hiiligrilli, kaasugrilli tai keittiön liesi.

 

tukes_emojit_8
Iloinen tehdas


Hyvinvoiva ympäristö kertoo turvallisuudesta

Kun tehdas on kunnossa ja toimintatavat ovat turvallisia, vaaralliset kemikaalit pysyvät tuotantoprosessissa ja viereisen vesistön kalatkin vielä polskivat. Tämä on tavoitteemme teollisten prosessien käytössä ja valvonnassa. Tehdas on iloinen tehdas seisokissa ja sen jälkeenkin.

 

tukes_emojit_9
Kemikaalit


Elämme koeputkielämää

Koko elämämme voisi pilkkoa kemiallisiksi kaavoiksi. EU-sääntelyn tavoitteena on, että kemikaalien riskit olisivat tiedossa ja vaarallisimmat aineet pysyisivät poissa kaupoista. Me kaikki käytämme erilaisia kemikaalituotteita päivittäin. Kuinka tarkkaan sinä luet ainesosaluettelon ja olet tietoinen, mitkä tehoaineet eivät ole ystäviä kanssasi?

 

tukes_emojit_11
Kastele sitä


Kannustamme kokeilemaan rohkeasti

Mikä tahansa pieni ja hauras vaatii kastelua ja huolenpitoa, jotta siitä kasvaa kukoistava ja pätevä yksilö. Myös turvallisuuteen liittyvät asenteet ja uudet innovaatiot vaativat samaa ruokkimista oikeassa vaiheessa. Kannusta ja rohkaise sinäkin, kun siihen on aihetta!

 

tukes_emojit_12
Kuuluuko varmasti?


Tartu megafoniin kanssamme

Turvallisuusasiat ovat tärkeitä. Toivomme, että ne leviävät mahdollisimman pitkälle ja herättävät keskustelua. Emme halua kuitenkaan yksin huutaa megafoniin. Jos koet asian tärkeäksi tai kiinnostavaksi, jaa sitä kanssamme.

 

tukes_emojit_13
Suojan tuoja


Sinä avaat varjon, jota me rakennamme

Kun kannat vastuuta ja ennakoit, muistat ottaa sateenvarjon mukaan, suojata itsesi ja tarjota suojaa toisillekin. Me viranomaiset emme voi olla avaamassa sateenvarjoa puolestasi. Sen sijaan haluamme olla sellaisen mahdollistaja, suojan tuoja. Se taho, josta saa helposti vastauksen, miten suoja toimii ja mihin sitä voi käyttää.

 

tukes_emojit_14
Virkamiespeukku


Kieltämisen lisäksi kannustamme

Valvova viranomainenkaan ei aina ole sormi pystyssä. Kannustamme ja annamme positiivista palautetta, kun siihen on aihetta.

 

 

tukes_emojit_15
Virkamiehellä välähtää


Kannusta byrokratiaviidakosta poispäässeitä

Tuntuuko sinusta välillä, että virkamiehet eivät ajattele maalaisjärjellä, vaan he ovat eksyneet lakikirjan byrokratiaviidakkoon? Joskus meilläkin välähtää, usko tai älä! Tätä käyttämällä voit kannustaa meitä entistä parempiin suorituksiin.

 

tukes_emojit_16
Hämmästynyt virkamies


Viranomainen sinnittelee ajan hermoilla

Ai mikä leijulauta? Viranomainen kuulee yleensä viimeisenä uusimmista huveista ja hullutuksista. Aluksi olemme vähän silmät pyörällä – pitää pohtia, minkä lainsäädännön alle uudet kujeet kuuluvat ja mitä niiden turvallisuudelta pitää vaatia. Haluamme kannustaa uuteen yrittämiseen turvallisissa raameissa. Joskus pykäliäkin pitää muuttaa.

 

tukes_emojit_17
Napakymppi


Homma putkessa ja turvallisuus huomioitu

Upea suoritus! Onnistuit tekemään hommat hienosti, turvallisten toimintatapojen kera. Saat papukaijamerkin ja kymmenen pistettä.

 

 

tukes_emojit_18
Tukesin hyväksymä


Tämä ajatus toimii, turvallista on!

Meiltä kysytään usein, mikä on oikea ja turvallinen tapa toimia. Nyt vastaajille voi jakaa myös Tukes-hyväksyttyjä leimoja.