Hyppää sisältöön

Tarkennuksia kylmäalan koulutuksessa olevien asennusoikeuksiin

Julkaisuajankohta 28.9.2022 13.34
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut yhteydenottoja kylmäalan koulutuksessa olevien asentajien itsenäisesti asentamista f-kaasuja sisältävistä ilmalämpöpumpuista sekä asennuksien työn laadusta. Jatkossa Tukes edellyttää, että alle 3 kg kylmäainetta (E3) sisältävien laitteiden kylmäalan koulutuksessa oleva asentaja saa asentaa itsenäisesti ilmastointilaitteita vasta sen jälkeen, kun hänen pätevyytensä on rekisteröity Tukesin pätevyysrekisteriin.

Lainsäädännön mukaan kylmäalan pätevöintiin johtavassa koulutuksessa oleva asentaja saa tehdä f-kaasuja sisältävien laitteiden asennuksia, huoltoja, korjausta, käytöstä poistoja ja kylmäaineen talteenottoa pätevän henkilön valvonnassa. 

Kylmälaitteet, joissa on alle 3 kg kylmäainetta (E3a)

Koulutuksessa olevat asentajat saavat tehdä kylmälaitteisiin liittyviä asennus- ja huoltotöitä vain pätevän asentajan työparina. Itsenäisesti asentaja saa työskennellä vasta sen jälkeen, kun asentajan pätevyys on rekisteröity Tukesin pätevyysrekisteriin.

Kylmälaitteet, joissa on vähintään 3 kg kylmäainetta (Y3a)

Koulutuksen laajemman sisällön ja pidemmän koulutusajan vuoksi koulutuksessa olevat asentajat saavat tehdä itsenäisesti sellaisia asennus- ja huoltotöitä, joihin asentaja on saanut koulutusta. Työnantajan on kuitenkin varmistettava, että asentajalle annettu opastus on riittävä. 


Lisätietoja:
ylitarkastaja Merja Rajamäki, puhelin 029 5052 518
ryhmäpäällikkö Markus Kauppinen, puhelin 029 5052 519
sähköposti [email protected]
 

 
Sivun alkuun