Tarvittaessa tuote pois myynnistä puolessa tunnissa

Tukes
2.2.2017 15.00
Tiedote

 

Lukijan juttuidea: Puoli tuntia. Se on aika, joka Keskon vastuullisuusjohtajan Matti Kalervon mukaan kestää saada tuote pois myynnistä, jos sellaiseen ratkaisuun päädytään. Ennakointia tehdään tuoteturvallisuuden suhteen Keskossa toki päivittäin, mutta takaisinvedoilta ei siltikään valitettavasti täysin vältytä.

Ennen ratkaisua asiaa käydään läpi Keskon oman väen kesken, tehdään riskinarviointi ja otetaan mahdollisesti yhteyttä tavarantoimittajaan ja viranomaisiin.

Kun päätös on tehty, on toimintamalli selkeä.

̶ Meillä on kirjallinen toimintamalli, jonka ihmiset tuntevat. Vastuuhenkilöt ja varavastuuhenkilöt on nimetty. Lisäksi on olemassa valmis asiakirjapohja, jolla asiasta kauppoihin tiedotetaan. Myös mahdollinen mediaviestintä on mietitty etukäteen, Kalervo listaa.

Jos kyseessä on oikein vaarallinen tuote, varmistetaan sen poistaminen myynnistä soittokierroksella kauppoihin. Yleensä Keskossa on noin 20 ihmistä soittamassa puheluita, mutta Kalervon mukaan soittokierrokseen menee joka tapauksessa hetki, jos pitää tavoittaa vaikkapa noin 1500 ruokakauppaa.

Jos huonosti käy, on tuotetta ehditty jo myydä, ja tuotteen ostaneisiin pitää saada yhteys.

̶ Viimeksi tätä päästiin harjoittelemaan uudenvuoden alla, kun ilotulitteita poistettiin myynnistä.

Kuluttajatkin kiittävät, kun turvallisuudesta huolehditaan

Matti Kalervo, Kesko
Kalervo suosittelee asioiden ennalta miettimistä muillekin yrityksille.

̶ Miettikää etukäteen, tehkää kirjallinen toimintamalli ja nimetkää vastuuhenkilöt ja heille varahenkilöt. Nämä ovat asioita, joita on paljon mukavampi miettiä rauhassa etukäteen kuin vasta silloin, kun case on päällä.

Jos tuotteita joudutaan vetämään pois myynnistä, on palaute Kalervon mukaan voittopuolisesti positiivista.

̶ Kuluttajat ovat tyytyväisiä, ei siinä maine ryvety.

Tukes valvoo tuoteturvallisuutta

Tukes edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tukes valvoo toimialojensa tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanee niihin liittyvää lainsäädäntöä.

Vuonna 2016 Tukes poisti markkinoilta noin 240 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta. Lähes sata tuotetta kerättiin takaisin kuluttajilta asti. Puutteita löytyi mm. sähkölaitteista, tasapainolaudoista, crossipyöristä, leluista, öljylampuista ja ilotulitteista. Markkinoilta poistettujen tuotteiden lukumäärä lisääntyi edellisvuodesta, jolloin niitä oli 158. Tukes ei ennakkotarkasta myyntiin tulevia tuotteita, vaan valvoo pistokokeilla myynnissä olevia tuotteita.

Lue myös:
Keskossa vastuullisuus ja turvallisuus tehdään yhdessä, joka päivä

Teksti: Mirva Kipinoinen
Kuvat: Tukes / Saara Sivonen, Kesko