Hyppää sisältöön

Täsmennyksiä palavien nesteiden ja kaasujen säilytykseen kaupoissa

Julkaisuajankohta 6.7.2018 15.11
Tiedote
Palavien nesteiden ja kaasujen säilytykseen liittyviä suosituksia on täsmennetty.

Palavien nesteiden ja kaasujen säilytykseen liittyviä suosituksia on täsmennetty. Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston, Kaupan liiton ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) yhteinen ohjeistus koskee aerosolien varastointiin käytettävää paloturvakaappia ja lasinpesunesteiden säilytysvaatimuksia.

Täsmennykset tehtiin selventämään kaupan alaa koskevia vaatimuksia.

Palavilla nesteillä ja aerosoleilla on vaarana tulipalon nopea kehittyminen ja eteneminen, jos niiden määrää ei rajoiteta ja tehdä tarvittavia turvallisuustoimenpiteitä. Tukes on julkaissut Palavien nesteiden säilytys kaupassa -oppaan, jossa Tukes antaa suosituksia aineiden säilyttämisestä ja varastoimisesta myymälärakennuksissa.

Täsmennetyt suositukset:

  1. Ruotsin SP 2369 -testimenetelmän mukaiset paloturvakaapit hyväksytään myös aerosolien varastointiin, jos niitä koskeva hankintapäätös on tehty ennen 30.4.2018.
  2. Myymälät voivat ilmoittaa pelastusviranomaiselle, että käyttövalmiiden lasinpesunesteiden (pakkaskestävyys enintään -40 °C) suojausratkaisut odottavat lisäselvityksiä. Viranomaiset ja Kaupan Liitto sopivat 31.8.2018 mennessä asian selvittämisen aikataulusta. Suojausratkaisuja koskevat käytännön järjestelyt myymälässä, kuten mahdollinen suoja-allastus, voidaan tehdä viimeistään selvityksen valmistuttua. Myymälän vaaralliset kemikaalit, ml. käyttövalmiit lasinpesunesteet, on kuitenkin ilmoitettava pelastusviranomaiselle 31.8.2018 mennessä.

Palavat nesteet ovat nestemäisiä kemikaaleja, joiden leimahduspiste on enintään 100 astetta. Kaupassa olevia palavia nesteitä ovat esimerkiksi tuulilasinpesunesteet, jäänestoaineet, osa maaleista, liuottimet, pienkonebensiini ja sytytysnesteet. Aerosolit ovat painepakkauksia ja ne sisältävät usein syttyvää kaasua.

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto on tiedottanut kaupan alaa täsmennyksistä oheisella tiedotteella (pdf).

Lisätietoja

ylitarkastaja Timo Talvitie, puh. 029 5052 654

[email protected]

 
Sivun alkuun