Valikko

Teippaa paristot ja kierrätä turvallisesti

Tukes 27.3.2014 9.01
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Recser Oy ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttavat, että huolimattomasti kierrätetyistä paristoista voi syttyä tulipalo. Paristolaatikoista on viime ja tänä vuonna alkanut tulipaloja, kun napojen oikosulku on kuumentanut paristot ja sytyttänyt lopulta keräyslaatikon tuleen. Oikosulku on helppo estää teippaamalla käytöstä poistetut paristot.

Käytöstä poistetussa paristossa voi olla jäljellä latausta, josta voi aiheutua oikosulku ja pariston kuumeneminen. Vaikka syttymisriski on pieni, seurauksena voi pahimmillaan olla suurpalo.

Palovaara on helppo estää ennalta, kun muistaa teipata käytöstä poistettujen paristojen virtanavat piiloon ennen palautusta. Peittämättömät navat saattavat aiheuttaa oikosulun, ja oikosulku aiheuttaa kuumenemista. Teipillä suojatut paristot voi rauhallisin mielin varastoida kotona ja viedä isompana eränä liikkeessä odottavaan keräyslaatikkoon.

Käytettyjä paristoja ja akkuja otetaan vastaan kaikissa niitä myyvissä liikkeissä.

Paristojen keräys pienentää ympäristökuormaa

Kaikissa paristoissa on ympäristölle vaarallisia tai haitallisia aineita. Asianmukainen keräys ja käsittely pienentävät ympäristökuormitusta ja mahdollistavat raaka-aineiden uudelleenkäytön.

Kodeissa on monia laitteita, jotka toimivat paristoilla tai paristojen kaltaisilla akuilla. Joissakin laitteissa, kuten kelloissa, paristot kestävät useita vuosia. Leluissa pariston käyttöikä voi olla vain muutamia päiviä.  Joihinkin laitteisiin neuvotaan vaihtamaan paristot määrävälein, esimerkiksi kerran vuodessa.

>> Katso video pariston teippaamisesta

Lisätietoja:

Tukes:
Ylitarkastaja Marika Keskinen, p. 0295052 680
Sähköposti: [email protected]

Recser Oy (valtakunnallinen paristokeräysverkosto ja paristojen kierrätys sopimusyritysten puolesta)
Toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski, p. 010 249 1704
[email protected]