Tila- ja torimyynnin vaakoja valvotaan taas kesällä

Tukes
8.5.2014 8.00
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja aluehallintovirastot valvovat tulevanakin kesänä tehostetusti kausimyyjien vaakoja ja pakkausten sisällön määrittelyä. Vaakojen ja mittojen luotettavuutta valvotaan tilamyynneissä ja toreilla eri puolilla Suomea touko–syyskuussa.

Kausi- ja tilamyynnin mittausten valvonta on osa Tukesin normaalia vuosittaista valvontaa, ja samassa yhteydessä aluehallintovirastot tarkistavat tuotteiden hintamerkintöjä. Valvontakäyntejä tehdään tilamyynteihin, toreille ja tuotteiden välitys- ja jalostuspaikoille.

Suomessa toiminnanharjoittajat ovat vastuussa käyttämiensä vaakojen luotettavuudesta. Kun esimerkiksi vihannesten hinta määräytyy painon perusteella, täytyy punnituksessa käyttää mittauslaitelain mukaista vaakaa, ei esimerkiksi tavallista keittiövaakaa. Varmennuskelpoista vaakaa on käytettävä myös silloin, kun tarkistetaan pakatun tuotteen sisällön määrä.

Vaaka täytyy varmentaa säännöllisesti, jotta sen toiminta pysyy luotettavana: varmennuksen tekee Tukesin hyväksymä tarkastuslaitos. Varmennukset merkitään vaakaan. Yleensä vaa'assa on myös tarkastuslaitoksen infotarra, joka kertoo, mihin mennessä vaaka on seuraavan kerran varmennettava.

   
Kuva 1: Vaa'an vaatimustenmukaisuudesta kertova merkintä Kuva 2: Varmennusmerkki. Tässä varmennus on tehty tammikuussa 2012.

Neljänneksessä vaaoista puutteita

Valvontakäynneillä tarkistetaan, että vaa’assa on vaatimusten mukaiset merkinnät ja että sen varmennus on voimassa.

Tyypillisimmät vaakojen ongelmat ovat säännöllisten varmennusten puuttuminen tai se, että vaaka on kokonaan varmennuskelvoton, esimerkiksi tavallinen keittiövaaka. Laiminlyönneistä voi seurata laitteiden käyttökielto.

– Kun normaalikaupan puolella puutteita löydetään noin kahdeksasta prosentista vaakoja, niin pienteollisuuden puolella puutteita on noin neljänneksessä, kertoo turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa Tukesista.

Lisätietoja:

Turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa, p. 029 505 2143
Ylitarkastaja Sari Hemminki, p. 029 505 2244
[email protected]