Tila- ja torimyynnin vaakoja valvotaan tänä vuonna tehostetusti

Mediatiedote
6.6.2019 8.58
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja aluehallintovirastot valvovat tehostetusti kausimyyjien vaakojen ja mittojen luotettavuutta tilamyynneissä ja toreilla eri puolilla Suomea touko–syyskuussa.

Kausi- ja tilamyynnin mittausten valvonta on osa Tukesin ja aluehallintovirastojen vuosittaista valvontaa. Samassa yhteydessä aluehallintovirastot tarkistavat tuotteiden hintamerkintöjä. Valvontakäyntejä tehdään tilamyynteihin, toreille ja tuotteiden välitys- ja jalostuspaikoille.

Yrittäjät ovat vastuussa käyttämiensä vaakojen luotettavuudesta. Kun esimerkiksi vihannesten hinta määräytyy painon perusteella, täytyy punnituksessa käyttää mittauslaitelain mukaista vaakaa, ei esimerkiksi tavallista keittiövaakaa. Varmennuskelpoista vaakaa on käytettävä myös silloin, kun tarkistetaan pakatun tuotteen sisällön määrä.

Vaaka täytyy varmentaa kolmen vuoden välein, jotta sen toiminta pysyy luotettavana. Varmennuksen tekee Tukesin hyväksymä tarkastuslaitos. Varmennukset merkitään vaakaan. Yleensä vaa'assa on myös tarkastuslaitoksen infotarra, joka kertoo, mihin mennessä vaaka on seuraavan kerran varmennettava.

Edellisen kerran kausimyynnin valvontakampanja tehtiin 2014. Tällöin tarkastettiin noin 560 kohdetta, joista lähes puolessa oli huomautettavaa. Tyypillisin epäkohta oli vaa’an varmennuksen vanhentuminen.

Tarkastusten yhteydessä aluehallintovirastot ovat valvoneet myös hintamerkintöjä. Yleisin puute oli, ettei yksikköhintaa, eli esimerkiksi kilo- tai litrahintaa, ollut merkitty.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Reino Rinnemaa, p. 029 505 2143
Ylitarkastaja Sari Hemminki, p. 029 505 2244
[email protected]