Hyppää sisältöön

Tonneittain laittomia kasvinsuojeluaineita poistettu Euroopan markkinoilta

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 19.9.2018 9.00
Tiedote

Noin 360 tonnia väärennettyjä tai muuten laittomia kasvinsuojeluaineita löytyi 27 maan yhteisessä tehovalvonnassa keväällä 2018. Suomesta valvontahankkeeseen osallistuivat Tulli ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Suomesta laittomia kasvinsuojeluaineita ei löytynyt.

Europolin ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) koordinoimassa Silver Axe III -hankkeessa valvottiin laittomien kasvinsuojeluaineiden myyntiä ja maahantuontia samanaikaisesti 26 Euroopan maassa ja Australiassa.  Maahantuotavia kasvinsuojeluaine-eriä valvottiin 20 päivän ajan tehostetusti satamissa, lentokentillä ja maantierajoilla.  Yhteistyössä olivat mukana myös Euroopan komissio, Interpol ja useat muut viranomaiset.

Laittomat kasvinsuojeluaineet ovat esimerkiksi väärennettyjä tai hyväksymättömiä valmisteita. Laittomat kasvinsuojeluaineet voivat olla terveydelle ja ympäristölle vaarallisia. Tällainen laiton kaupankäynti tukee talousrikollisuutta ja aiheuttaa taloudellisia tappioita yrittäjille.

Suomessa laittomien kasvinsuojeluaineiden valvontaa jatketaan, sillä niihin liittyy merkittäviä riskejä. Tukesin ylitarkastaja Lotta Kailan mukaan Suomessa käytetään jonkin verran laittomia  kasvinsuojelu-aineita. Kyseessä ovat lähinnä valmisteet, joiden hyväksyminen on vanhentunut tai valmisteet, joita on tuotu muualta Euroopasta ilman lupaa.

Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä valmisteita, ja valmisteiden maahantuonti vaatii Tukesin luvan. Hyväksytyt kasvinsuojeluaineet löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Lotta Kaila, p. 029 5052 084, [email protected]

Liitteet:


Kuva 1)  Laittomien kasvinsuojeluaineiden riskit ovat tuntemattomia. Hyväksymisprosessi varmistaa valmisteiden turvallisuuden.

 

Kuvan lähde: ECPA

 

Kuva 2) Tehovalvonnassa saatiin kiinni 360 tonnia laittomia kasvinsuojeluaineita. Tällä määrällä käsittelisi lähes Iso-Britannian kokoisen alueen.

 

 Kuvan lähde: Europol


 

Kasvinsuojeluaineet
 
Sivun alkuun