Tubettavan virkamiehen käsittelyssä olut, glyfosaatti ja mehiläiskuolemat

Tukes
13.2.2018 9.17
Tiedote

 

Nauttia itse tehtyä olutta, jonka raaka-aineista jokaisen on itse tehnyt ja tuottanut. Sellainen on Tukesin ylitatarkastajan Lotta Kailan unelma, jota hän antaumuksella lähti edistämään muutama kesä sitten. Ensimmäinen askel oli kylvää ohraa. Mullasta ei kuitenkaan noussut pelkästään ohrankorsia, vaan viljelyksillä kesän valosta ottikin ilon irti täysin toinen laji; valvatti. Rikkaruohon valtaama ohrapelto vahvisti Lotan käsitystä siitä, kuinka haastavaa ohran viljely on ja kuinka paljon tietotaitoa hyvän ja puhtaan oluen tekoon vaaditaan.

Olutunelman käytännön karikot antoivat Lotalle kipinän myös toiseen kokeiluun. Kaikkien suomalaista ruokaa syövien pitäisi tietää, miten paljon puhtaan ruuan eteen tehdään työtä jo ennen kuin yhtäkään siementä on edes kylvetty. Yksi osa tätä työtä on kasvinsuojeluun käytettävien kemikaalien sisältämien tehoaineiden riskien arviointi, kemikaalien hyväksyminen Suomen ilmastossa käytettäviksi sekä kasvinsuojeluun käytettävien kemikaalien ja niiden käytön valvonta. Lotta itse tekee työkseen jälkimmäistä. Hän päätti, että omalta osaltaan haluaa edistää tietämystä kertomalla kansantajuisesti omasta työstään. Syntyi Youtube-kanava Työpöydältä peltoon. Siellä Lotta avaa, millaista työtä tehdään niin Tukesin kuin Euroopan unioninkin työpöydillä, jotta kasvinsuojeluun käytettävät aineet olisivat laadukkaita ja turvallisia.Jos jostain kasvinsuojeluun liittyvästä on suomalaisille painautunut viime vuosina muistijälki, sana on luultavasti glyfosaatti. Toinen vahva ehdokas on neonikotinoidi-ryhmän tehoaineet ja epäilyt niiden vaikutuksista mehiläisten joukkokuolemiin. Monella asiaan vihkiytymättömällä on yksikertainen vastaus ongelmien poistoon: kielletään aineet, mielellään kaikki.

- Minullakin on kaksi mehiläispesää, asia huolestuttaa myös itseäni. Yksittäisten tehoaineiden kieltäminen ei kuitenkaan välttämättä ole vastaus ongelmaan. Aionkin avata kansantajuisesti kevään mittaan sekä kasvinsuojeluaineisiinliittyvää valvontaa että kertoa, miten mehiläisiä suojellaan kemikaaleilta, Lotta kertoo.

Yksi iso ongelma voivat olla myös kasvinsuojeluainekemikaalien väärennökset. Jo muutaman viikon päästä tubekanavalla on luvassa raporttia Ranskasta väärennöksiä käsittelevästä seminaarista. Esimakua aiheesta saa jo tästä videosta, jossa pääroolissa ovat Lotan lisäksi tomaatti, salaatti ja ”mätämuna”.Lotan Työpöydältä peltoon - asiaa kasvinsuojelusta -kanavan voit tilata täältä: https://www.youtube.com/channel/UC57G2D7urxIggfjQP3GvC0g

 

Teksti: Heta Kylmämaa, videot Lotta Kailan tubekanavalta