Hyppää sisältöön

Tukes julkaisi ohjeita perusaineiden käytöstä kasvinsuojelussa

Julkaisuajankohta 25.5.2022 9.00
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut ohjeita perusaineiden käyttäjille verkkosivuillaan. Perusaineet ovat EU:ssa hyväksyttyjä aineita, joilla ei ole huolta aiheuttavia ominaisuuksia ympäristön tai terveyden kannalta. Niiden varsinainen käyttötarkoitus on esimerkiksi elintarvikkeena tai elintarviketuotannossa. Perusaineella on hyödyllisiä vaikutuksia kasvinsuojelussa, mutta niitä ei voida markkinoida kasvinsuojeluaineina.

Tietoa perusaineista on ollut saatavilla EU:n torjunta-ainetietokannasta, mutta suomenkielistä ohjeistusta niiden käyttöön on kaivattu. 

Useimmat perusaineiden hyväksytyt käyttöaiheet kasvintuhoojien torjunnassa koskevat erilaisia sieni- ja bakteeritauteja. Muutamalla perusaineella on myös tehoa tuhohyönteisiä vastaan tai kasvin omaa puolustautumiskykyä tehostava vaikutus. 

Tukes on laatinut ohjeet 18 perusaineelle. Useimmat niistä on sallittu myös luonnonmukaisessa tuotannossa, kunhan ne täyttävät elintarvikkeen määritelmän ja ovat kasvi- tai eläinperäisiä. Sitä mukaa kuin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn arvioinnit etenevät, komissio tekee päätöksiä uusien perusaineiden hyväksymiseksi.

Vaihtoehtoisten kasvinsuojelumenetelmien esilletuonti on nyt ajankohtaista, kun maailmantilanne heikentää kemiallisten kasvinsuojeluaineiden saatavuutta. Perusaineiden käytön edistäminen on yhtenä toimena kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön kansallisessa toimintaohjelmassa. Integroituun kasvinsuojeluun ja luomuviljelyyn kaivataan uusia keinoja. 

Perusaineiden käytön toivotaan edistävän EU:n Pellolta pöytään- sekä biodiversiteettistrategioiden tavoitetta puolittaa kasvinsuojeluaineiden käyttöä vuoteen 2030 mennessä. 

Myös perusaineiden käytössä tulee noudattaa huolellisesti annettuja ohjeita ja rajoituksia sekä huolehtia aineiden asianmukaisesta hävittämisestä käyttötarpeen päätyttyä.

Perusaineiden ohjeet Tukesin verkkosivuilla

Ohjeita perusaineen hakemusta varten
 

Lisätietoja

ylitarkastaja Sari Autio, puh. 029 5052 196, [email protected]