Hyppää sisältöön

Tukes kieltää Iloiset Keittiöpojat Oy:n ilokaasun vähittäismyynnin

Tukes
Julkaisuajankohta 12.7.2013 8.40
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on kieltänyt Iloiset keittiöpojat Oy:tä myymästä ilokaasua kerman vaahdottamiseen tarkoitetuissa kapseleissa. Päätös koskee yrityksen kaikkea vähittäismyyntiä eli verkkokauppaa sekä myyntiä vähittäismyymälöistä. Jos Iloiset Keittiöpojat Oy ei noudata Tukesin päätöstä, yritys voidaan tuomita maksamaan 25 000 euron uhkasakko.

Tukesin tekemä päätös perustuu kemikaalilakiin. Lain mukaan kemikaalia ei saa luovuttaa vähittäismyynnistä, jos on ilmeistä, että sen käytöstä voi aiheutua erityistä vaaraa terveydelle. Kyseinen kielto koskee myös kemikaalin vähittäismyyntiä silloin, kun kemikaalia aiotaan käyttää väärin. Myyjän tulee järjestää vähittäismyynti niin, että kemikaalin ostotilannetta ja muuta luovuttamista vähittäismyynnistä voidaan asianmukaisesti ja riittävästi valvoa väärinkäytön ehkäisemiseksi.

– Tukes on päätöstä tehdessään arvioinut Iloiset Keittiöpojat Oy:n toimintaa ja todennut, että myyntitoiminta ei täytä kemikaalilain asettamia edellytyksiä, lakimies Suvi Raitala Tukesista sanoo.

Muita ilokaasua markkinoivia ja myyviä yrityksiä koskevista ratkaisuista päätetään Tukesissa erikseen.

Ilokaasun hengittämiseen liittyy tukehtumisriski. Lääkkeellisessä käytössä ilokaasu annostellaan yhdessä hapen kanssa. Näin käytettynä ilokaasun hengittämiseen ei liity tukehtumisriskiä eikä se yleensä vaikuta potilaan tajunnan tasoon.

Tukesin antama päätös tulee voimaan tänään perjantaina 12.7.2013. Yrityksen pitää noudattaa päätöstä jo mahdollisen muutoksenhaun aikana, ellei valitusviranomainen myöhemmin toisin määrää. 

Lisätietoja:

lakimies Suvi Raitala, p. 029 50952 181

ryhmäpäällikkö Annette Ekman, p. 209 5052 002 107

johtaja Esa Nikunen, p. 029 5052 107

sähköpostit muotoa: [email protected]

 
Sivun alkuun