Hyppää sisältöön

Tukes kieltää perniöläisen Perran ratsutilan ratsastuspalvelut

Julkaisuajankohta 5.6.2020 13.08
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on kieltänyt toistaiseksi perniöläistä Perran ratsutila ky:tä pitämästä ratsastustunteja ja järjestämästä ratsastusleirejä. Tukes on kieltänyt toiminnan, koska ratsutilan tarjoama palvelu on tällä hetkellä asiakkaille vaarallinen.

Tukesin selvitysten ja valvontakäynnin perusteella ratsutilan toimintatavat ja tilat eivät mahdollista turvallisten ratsastusleirien tai ratsastustuntien järjestämistä. Lisäksi asiakkaille annetut tiedot ja opastus eivät ole riittäviä. Palvelu ei täytä kuluttajaturvallisuuslain vaatimuksia. Näiden syiden takia Tukes on päättänyt kieltää ratsastuspalveluiden tarjoamisen kokonaan toistaiseksi.

Tällä hetkellä tapaturman riski Perran ratsutilalla on liian suuri erityisesti nuorille ratsastusleiriläisille. Ratsastuksessa tyypillisiä tapaturmia ovat hevosen selästä putoaminen, tallautuminen ja hevosten potkut.

Perran ratsutilan toiminta saa jatkua, kun ratsutila on korjannut puutteet ja Tukes on arvioinut korjaukset riittäväksi. Tavoitteena on varmistaa asiakkaiden turvallisuus.

Tukes ohjeistaa leirin tai ratsastustunnin varanneita asiakkaita olemaan yhteydessä mahdollisten maksujen palauttamiseksi Perran ratsutilaan. Tarvittaessa asiakas voi olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan.

Turvallisuusasiat ovat kunnossa suurimmalla osalla ratsastusleirien järjestäjistä

Tukesin valvontahavaintojen perusteella suurin osa ratsastusleirien järjestäjistä toimii vastuullisesti ja huolehtii asiakkaiden turvallisuudesta. Tukes on valvonut ratsastusleirejä tehostetusti vuosina 2017 ja 2019. Viime kesänä näkyi selvästi, että ratsastusleirien järjestäjät olivat korjanneet aiempia turvallisuuspuutteita hyvin.

Kun varaa ratsastusleiriä tai ratsastustuntia, kannattaa aina etukäteen tutustua palveluntarjoajaan, käytössä oleviin tiloihin ja kysyä tallin toimintatavoista ja turvallisuuskäytännöistä.

Kuluttajaturvallisuuslain mukaan palvelu ei saa aiheuttaa vaaraa. Palveluntarjoajilla on useita lakisääteisiä velvollisuuksia, joiden tarkoituksena on varmistaa asiakkaan turvallisuus palveluissa. Tukes valvoo kuluttajapalveluiden turvallisuutta.

Lisätietoja:

vs. ryhmäpäällikkö Mervi Murtonen, p. 029 505 2080

juristi Inna Kulla, p. 029 505 2195

sähköposti muotoa: [email protected]

 
Sivun alkuun