Hyppää sisältöön

Tukes myöntää helpotuksia käsidesien ja desinfiointiaineiden valmistajille

Julkaisuajankohta 1.4.2020 10.37
Uutinen

Käsidesin ja desinfiointiaineiden tehoaineena saa käyttää nyt poikkeuksellisesti etanolia, jonka valmistaja ei ole Euroopan kemikaaliviraston hyväksyttyjen toimittajien listalla. Etanolin pitää kuitenkin olla valmistettu Suomessa tai jossain muussa Euroopan unionin maassa. Poikkeus on voimassa 31.3-31.7.2020.

Normaalioloissa tilanne on, että etanolin toimittajan pitää olla Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) hyväksyttyjen valmistajien listalla. Suomessa esimerkiksi Altia Oyj on hyväksytty toimittaja. Käsidesin tekijöiden pitää varmistaa, että kaikki tuotteiden tehoaineet tulevat hyväksytyiltä valmistajilta. Lista hyväksytyistä valmistajista (Article 95 List) löytyy ECHAn sivuilta.

Poikkeustilanteen takia käsidesin tai muun desinfiointiaineen tehoaineena saa 31.3.-31.7.2020 käyttää myös sellaista etanolia, jonka valmistaja ei ole Euroopan kemikaaliviraston hyväksyttyjen valmistajien listalla. Etanolin pitää kuitenkin olla valmistettu Suomessa tai jossain muussa Euroopan unionin maassa.

Katso Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedoksianto asiasta.

Tukes muistuttaa, että haitallisia eliöitä tappavien kemikaalien valmistukseen, maahantuontiin ja myyntiin liittyy edelleen paljon vaatimuksia, joita desinfiointiaineen tai käsidesin valmistajan pitää noudattaa.  Tukes on kerännyt aiheeseen liittyviä ohjeita verkkosivuille.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Hannu T. Mattila, p. 029 5052 178

ryhmäpäällikkö Paula Haapasola, p. 029 5052 020

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi @ tukes.fi

 
Sivun alkuun