Tukes on myöntänyt kasvinsuojelun poikkeuslupia porkkana- ja valkokaaliviljelyksille

28.6.2019 8.53
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on 27.6.2019 myöntänyt poikkeuslupia kasvinsuojeluaineiden käyttöön porkkana- ja valkokaaliviljelyksille.

Tuhohyönteispaine viljelyksillä on suuri, eikä vaihtoehtoisia tehokkaita torjuntamenetelmiä ole käytettävissä. Teppeki- ja Coragen 20 SC -valmisteet ovat saaneet poikkeusluvan, jotta kasvava, kauppakelpoinen sato voidaan turvata. 

Uudet poikkeusluvat on myönnetty seuraaville valmisteille ja käyttökohteille:

  • Teppeki: porkkanakempin torjuntaan porkkanalla

Teppeki-valmisteella käsiteltyjä porkkanoita ei saa viedä Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä valmisteelle on asetettu väliaikainen kansallinen jäämien enimmäismäärä (MRL, maximum residue level).

  • Coragen 20 SC: kaalikoin, kaaliperhosen ja kaalikärpäsen torjuntaan valkokaalilla

Teppeki-valmisteella on voimassa oleva lupa useille muille käyttökohteille, jotka löytyvät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä.

Coragen 20 SC -valmisteelle on toukokuussa 2019 myönnetty poikkeuslupa pihlajanmarjakoin (Argyresthia conjugella) torjuntaan omenaviljelyksiltä sekä kaaliperhosen, kaalikoin, kaalikärpäsen ja porkkanakärpäsen torjuntaan punajuurelta, raitajuurelta, piparjuurelta, porkkanalta, lantulta, nauriilta, retiisiltä, juuripersiljalta, palsternakalta, mukulaselleriltä, maa-artisokalta ja kaurajuurelta.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet ja tieto niiden käyttöä koskevista rajoituksista löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä.

Poikkeusluvat löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

Lisätietoja

ylitarkastaja Marja Suonpää, p. 029 5052 092

sähköposti muotoa: [email protected]