Hyppää sisältöön

Tukes testasi eläinvalaisimia – hiirivalaisimen lisäksi myös toisessa valaisimessa on havaittu sähköiskuvaara

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 28.10.2021 8.21
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä on havaittu kahdessa Seletti-tuotemerkin eläinvalaisimessa samanlainen turvallisuuspuute, josta aiheutuu sähköiskun vaara. Tukes suosittelee kuluttajia poistamaan valaisimet käytöstä.

Tukes havaitsi Seletti-merkkisessä hiirivalaisimessa vakavia turvallisuuspuutteita, jotka aiheuttavat sähköiskun vaaran. Myöhemmin sama puute havaittiin valmistajan toisessa mallissa, kameleonttivalaisimessa. Kyseisissä valaisimissa lampun kannan (E12) verkkojännitteiset osat ovat kosketeltavissa lampun ollessa osittain kierrettynä valaisimen lampunpitimeen. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi lamppua vaihdettaessa voi saada sähköiskun.  Tuotteissa oli myös muita puutteita, jotka on tarkemmin kerrottu Tukesin markkinavalvontarekisterissä.

Yritys, jolta valaisimet hankittiin tutkimuksiin, määrättiin tekemään takaisinveto kuluttajilta hiirivalaisimen osalta. Yritys vapaaehtoisesti laajensi takaisinvedon koskemaan myös muita Seletti-merkin vastaavia valaisimia, joissa on E12-mallinen valaisimen lampunpidin.

– Testattuja valaisimia ovat myyneet myös muut yritykset ja verkkokaupat. Siksi Tukes suosittelee kuluttajia poistamaan vaarallisiksi todetut valaisimet käytöstä ja ottamaan yhteyttä tuotteen myyjään, neuvoo ylitarkastaja Erja Hägert.

Tuotteiden turvallisuus on yritysten vastuulla

Tukes ja muut viranomaiset valvovat pistokokeenomaisesti, että yritykset ovat varmistaneet myymänsä tuotteen turvallisuuden. Tukes ei ennakkotarkasta markkinoilla olevia tuotteita.  

Tuotteen valmistaja, maahantuoja ja myyjä vastaavat siitä, että tuote on sille asetettujen vaatimusten mukainen ja kuluttajalle turvallinen käyttää.

Tukes suosittelee, että yritykset seuraisivat markkinavalvontarekisterissä julkaistuja päätöksiä vaarallisista tuotteista. Näin niiden on mahdollista saada tietoa tuotteissa havaituista puutteista ja poistaa myynnistä vaaralliseksi todetut tuotteet.

Valaisimet, jotka Tukes testasi:

Lisätietoja:

Ohje yrityksille tuotteen takaisinvedosta tiedottamiseen

Toimi näin, jos tuote aiheuttaa vaaraa

Markkinavalvontarekisteri (Marek)

Yhteystiedot medialle:

ylitarkastaja Erja Hägert, puh. 029 5052 183, sähköposti [email protected]