Hyppää sisältöön

Tukes varoittaa palovaarallisista kynttiläasetelmista – poista heti käytöstä!

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 14.12.2023 11.31
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut, että kuluttajille on myyty tulipalon vaaraa aiheuttavia jouluaiheisia kynttiläasetelmia. Tukes on asettanut palovaaraa aiheuttavat tuotteet väliaikaiseen myyntikieltoon. Jos olet ostanut tällaisen kynttiläasetelman, poista se heti käytöstä! Vaarallisissa kynttiläasetelmissa koristeet ovat liian lähellä kynttilää ja voivat syttyä palamaan hyvin herkästi.

Tukesin saamien tietojen mukaan kauppakeskus Itiksen Bulevardilla on ollut myynnissä hollantilaistyyppisiä jouluaiheisia kynttiläasetelmia, joissa kynttilät ovat suorassa kosketuksessa koristemateriaaleihin. Tukes testasi kynttiläasetelmissa käytettyjen koristemateriaalien syttyvyyttä. Testeissä havaittiin, että osa tuotteissa käytetyistä koristemateriaaleista syttyi herkästi, levittäen paloa myös muihin koristeisiin. Tukes määräsi kyseiset tuotteet väliaikaiseen myyntikieltoon asian selvittämisen ajaksi. Tuotteille voidaan määrätä väliaikainen myyntikielto asian käsittelyn ajaksi, jos on ilmeistä, että tuotteesta aiheutuu vaaraa. Jos olet ostanut tai saanut lahjaksi jouluisen asetelman, jossa kynttilät ovat esteettömästi kosketuksissa koristeisiin, älä polta kynttilöitä!

Kuvat 1 - 5. Vaarallisia kynttiläasetelmia.

Palovaarallinen kynttiläasetelma 1

Vaarallinen kynttiläasetelma, kuva 1.

Palovaarallinen kynttiläasetelma 2

Vaarallinen kynttiläasetelma, kuva 2.

Palovaarallinen kynttiläasetelma 3

Vaarallinen kynttiläasetelma, kuva 3.

Palovaarallinen kynttiläasetelma 4

Vaarallinen kynttiläasetelma, kuva 4.

Palovaarallinen kynttiläasetelma 5

Vaarallinen kynttiläasetelma, kuva 5.

Kynttiläasetelma palaa

Kuva 6. Palava kynttiläasetelma.

Joulukoristeiden suunnittelussa ja toteutuksessa tulee aina huomioida paloturvallisuus. Kynttilöitä ei saa asetella palavien materiaalien läheisyyteen. Kynttilöiden palaessa pienikin ilmavirta tai asetelman liikautus voi saada liekin osumaan sen lähellä oleviin koristeisiin, jolloin tulipalo voi syttyä silmänräpäyksessä, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jere Heikkinen

Muista aina kynttilöitä poltettaessa 

  • Älä koskaan jätä palavaa kynttilää ilman valvontaa.
  • Noudata kynttilöiden valmistajan suositusta kynttilöiden välisen minimietäisyyden osalta.
  • Polta kynttilöitä vain palamattomalla alustalla, riittävän etäällä kaikista palavista materiaaleista. 
  • Polta kynttilöitä vain vedottomassa paikassa. Ilmavirrassa lepattava liekki palaa epäpuhtaasti ja voi johtaa kynttilämassan epätasaiseen sulamiseen, vaurioittaen kynttilää ja aiheuttaen palovaaraa.
  • Kynttilät on aina pidettävä lasten ja lemmikkien ulottumattomissa. Vauhdikkaat leikit voivat aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita kynttilöiden kanssa.
  • Useat joulukoristeet on valmistettu herkästi syttyvistä ja voimakkaasti palavista materiaaleista. Joulun aikaan kodeissa on syytä noudattaa erityistä huolellisuutta kaikessa tulenkäsittelyssä.

Katso, kuinka kynttiläasetelman kävi! 
Linkki videoon, jossa kynttiläasetelmaa poltetaan.

Lisätietoja: Ylitarkastaja Jere Heikkinen, p.029 5052 108
sähköpostit muotoa: [email protected]
 

 
Sivun alkuun