Valikko

Tukes varoittaa vaarallisesta kaasujääkaapista

Tukes 11.3.2011 8.00
Tiedote

Nestekaasukäyttöisessä XC-60G -jääkaapissa on todettu vakava turvallisuuspuute.  Jääkaappi tuottaa lyhyessä ajassa huoneilmaan suuren määrän häkää ja aiheuttaa hengenvaaran erityisesti pienissä tiloissa käytettynä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on asettanut jääkaapille myyntikiellon ja määrännyt maahantuojan palautusmenettelyn avulla keräämään myydyt tuotteet pois kuluttajilta. 

 
Myyntikiellon saanutta XC-60G -kaasujääkaappia on tuonut maahan Blue Import BIM Oy ja sitä on toimitettu myymälöihin 89 kpl toukokuun 2010 aikana.  Jääkaappia on myyty seuraavissa myymälöissä: Motonet Oy, Häijään Säästömarket Oy, Milnet Oy, Ristiinan Ammattirealisointi Oy ja Veljekset Keskinen Oy.  Jääkaappi on tilavuudeltaan 60 litraa, väriltään valkoinen ja harmaa ja sen mitat ovat seuraavat: leveys 49,0, syvyys 48,5 ja korkeus 65,5 cm.  Jääkaapin hankkineita pyydetään palauttamaan se ostopaikkaan, jolloin tuotteen hinta hyvitetään asiakkaalle. Palautettaessa ei tarvitse esittää ostokuittia. 

Tukes sai viallisesti toimivasta kaasujääkaapista ilmoituksen kuluttajalta.  Laite testautettiin ja testeissä sen todettiin tuottavan käytössä hengenvaarallisen määrän häkää. Kaasujääkaappi oli CE-merkitty ja sille oli tehty kaasulaitedirektiivin mukainen tyyppitarkastus.  Merkintöjen ja asiakirjojen perusteella laitteen olisi pitänyt olla turvallinen.  

Maahantuoja Blue Import BIM Oy vetää varmuuden vuoksi markkinoilta saman valmistajan toisenkin kaasujääkaapin, jonka malli on XC-43G, tilavuus 43 litraa, väri valkoinen ja mitat ovat: leveys 40,1, syvyys 45,0 ja korkeus 61,7 cm.  Jääkaappia on myyty toukokuusta 2010 lähtien Tukkumyynti Mikko Keskinen Oy:ssä.

Markkinoilta löytyi hengenvaarallisia kaasujääkaappeja myös viime vuonna. Tukes asetti 2010 myyntikiellon kiinalaisvalmisteiselle kaasujääkaapille, jota toivat maahan Scandic Trading House Oy kauppanimellä Scandic ja Polarina Import Oy kauppanimellä Polarina.  Jääkaapit määrättiin palautusmenettelyn avulla kerättäväksi pois kuluttajilta. Maahantuojat eivät ole kuitenkaan saaneet kaikkia myymiään laitteita kerättyä pois käytöstä. Polarina -jääkaappeja on toimitettu myymälöihin 34 kpl vuosina 2009 – 2010 ja niitä on saatu kerättyä takaisin 21 kpl. Scandic -jääkaappeja on toimitettu myymälöihin 120 kpl vuosina 2009 – 2010 ja niitä on saatu takaisin 62 kpl. 

Tukesin turvallisuusinsinööri Seppo Huttusen mukaan tilanne on erittäin huolestuttava. Tukes tehostaa tänä keväänä kaasulaitteiden markkinavalvontaa ja tavoitteena on testauttaa kaikki Suomen markkinoilla olevat erimalliset kaasujääkaapit.

Lisätietoja:

Turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen, puhelin 010 6052 471,  040-751 3323.

sähköposti: [email protected]

XC-60G 

Kuvia XC-60G kaasujääkaapista

Jääkaappi edestä             Jääkaappi takaa

Blue Import BIM Oy:n takaisinvetoilmoitus XC-60G ja XC-43G -kaasujääkaapeista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suojelee ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä. Tukes edistää monialaisesti teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta. Tukes valvoo toimialojensa tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanee niihin liittyvää lainsäädäntöä. Tukesissa työskentelee noin 200 henkilöä, päätoimipaikat ovat Helsinki ja Tampere.

Tukesin tiedote 2010: Vaarallinen kaasujääkaappi pois markkinoilta