Valikko

Tukes varoittaa verkkokaupassa myytävästä hengenvaarallisesta virtalähteestä ja matka-adapterista

Tukes 25.6.2013 13.28
Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pyytää kuluttajia ottamaan välittömästi pois käytöstä ja hävittämään hengenvaarallisen yleisvirtalähteen ja matka-adapterin. Yleisvirtalähdettä HY-100W MAX ja matka-adapteria NO:931L on ollut myynnissä www.halvathinnat.fi -verkkokaupassa. Tuotteita on myös kaupiteltu www.huuto.net -verkkohuutokaupan välityksellä.

Pistorasiaan kytkettynä matka-adapterissa on useita verkkojännitteisiä osia, joihin koskemalla voi saada kuolettavan sähköiskun. Sähköiskun vaara on olemassa myös, kun adapteria kytkee pistorasiaan.
 
Yleisvirtalähteessä taas on valmistusvirhe, minkä takia pistorasiaan kytketystä virtalähteestä voi saada hengenvaarallisen sähköiskun.


Tukes varoittaa kuluttajia verkkokaupoista myytävistä tuotteista poikkeuksellisesti itse tiedottaen. Normaalisti toiminnanharjoittaja on velvoitettu keräämään vaaralliset tuotteet pois kuluttajilta lehti-ilmoitusten avulla. www.halvathinnat.fi -verkkokaupan omistaa Kiinassa toimiva yritys, eikä suomalainen viranomainen voi velvoittaa kiinalaista yritystä keräämään tuotetta pois markkinoilta. Yritys ei ole ollut halukas yhteistyöhön vapaaehtoiselta pohjalta.


Tukes varoittaa kuluttajia verkossa myytävistä epäilyttävistä sähkötuotteista.
 
– Vaikka verkkokauppasivusto olisi suomenkielinen, se ei välttämättä tarkoita, että toiminnanharjoittaja olisi suomalainen. EU:n ulkopuolelle sijoittuneesta verkkokaupasta sähkölaitteita ostava kuluttaja katsotaan sähköturvallisuuslain mukaan tuotteen maahantuojaksi. Yksityishenkilökin on maahantuojana vastuussa tuotteen turvallisuudesta, turvallisuusinsinööri Seppo Niemi Tukesista sanoo.
 
Tukes toivoo, että kuluttajat tarkistaisivat verkkokaupan perustiedot ennen verkko-ostosten tekemistä. Tarkastuslistoja palvelun perustietojen tarkistamiseen ja verkko-ostosten turvallisuuden varmistamiseen löytyy esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sekä Euroopan kuluttajakeskuksen nettisivuilta:

http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/huijaukset/verkkokauppahuijaus/
http://fi.theshoppingassistant.com/index.php?id=25#c50


 
Lisätietoja:
turvallisuusinsinööri Seppo Niemi, p. 029 5052 167, sähköposti: [email protected]
 
Tästä linkistä voit ladata kuvia vaarallisista tuotteista yleisvirtalähde HY-100W MAX ja matka-adapteri NO:931L