Hyppää sisältöön

Tulli ja Tukes muistuttavat: Käytä hyttysten torjunnassa vain hyväksyttyjä karkotteita ja myrkkyjä

Mediatiedote
Julkaisuajankohta 9.7.2021 9.31
Tiedote

Markkinoilta löytyy paljon erilaisia keinoja taistella hyttysiä vastaan. Tulli ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) haluavat yhdessä muistuttaa, että hyttysten torjunnassa tulisi käyttää vain hyväksyttyjä valmisteita ja noudattaa käyttöohjeita. Tullin tarkastuksissa otetaan haltuun kiellettyjä hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä joka kesä.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Tukes on hyväksynyt. Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista, ellei valmiste ole Tukesin hyväksymä. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Varmista tilatessasi, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. Käytännössä on harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

Tullin tehtävänä on valvoa, ettei hyväksymättömiä biosidivalmisteita tuoda Suomeen. Tämä tarkoittaa sekä EU:n ulkopuolelta että toisista EU-maista tuotavien biosidivalmisteiden valvontaa. Tänä kesänä Tullin tarkastuksissa on jälleen otettu haltuun runsaasti torjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyönteismyrkkyjä ja torjunta-ainetyynyjä, joiden käyttö on Suomessa kiellettyä. Alkukesän aikana Tulli on ottanut haltuun noin 4000 postilähetysten ja lentorahdin mukana saapunutta torjunta-ainetyynyä. Lähetyksiä tulee lisää päivittäin.

Tulli pidättää ulkomailta tilatut luvattomat valmisteet, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen. Tämä koskee myös yksityiskäyttöön tilattuja valmisteita.

Selvitä hyväksytyt tuotteet, ennen kuin tilaat ulkomailta.

Lisätietoja hyttysmyrkyistä ja -karkotteista:

Hyönteismyrkyt ja karkotteet
Muista, että hyttysmyrkyt ovat vaarallisia pölyttäjille – käytä vain Tukesin hyväksymiä valmisteita
Suomessa hyväksytyt biosidivalmisteet KemiDigissä

Lisätietoja medialle:

Tukes: Ylitarkastaja Sanna Koivisto, p. 029 5052 030, [email protected]

Tulli: Tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck, 050 399 6856 , [email protected]

 
Sivun alkuun