Uutta voimaa ja suuntaa kuluttajapalveluiden valvontaan

Tukes
24.1.2017 8.29
Tiedote

 

Kuluttajapalveluiden turvallisuudenvalvonta siirtyi 1.5.2016 kunnista Tukesiin. Tukesin kuluttajapalvelut-ryhmässä on tammikuusta alkaen työskennellyt ryhmäpäällikön lisäksi 10 asiantuntijaa. Kenttävalvonta on käynnistynyt nopeasti, ja sen lisäksi on jo tehty uusia avauksia niin sidosryhmien kuin viranomaistenkin suuntaan.

Kuluttajapalveluiden valvontaryhmä on nyt toiminut yhdeksän kuukautta. Toiminnan alkumetreillä on painotettu palveluntarjoajien turvallisuusjohtamista ja omavalvontaa. Toiminnassa on ollut ohjaava ja neuvova ote.

Ylitarkastaja Kielo Kestinmäki valvoo mm. ratsastuspalveluiden turvallisuutta.
Ylitarkastaja Kielo Kestinmäki valvoo mm. ratsastuspalveluiden turvallisuutta.

– Vaarojen tunnistaminen on aika usein tehty hyvin pinnallisesti ja yleisellä tasolla. Riskinarviointi on syytä tehdä dokumentoidusti palveluosio tai toiminto kerrallaan. Jakamalla työ pienempiin kokonaisuuksiin se voidaan tehdä järjestelmällisemmin, opastaa ryhmäpäällikkö Janne Niemelä.

Niemelän mukaan pyrkimyksenä on muuttaa toimijoiden turvallisuusajattelua laajemmin ja pysyvämmin kuin vain yksittäisten tarkastuksilla havaittujen vikojen korjaamisen osalta.

– Mutta kyllä edistyneitäkin toimijoita löytyy. He ajattelevat oman alansa turvallisuutta kokonaisuutena, toimivat tavoitteellisesti ja tiedostavat kehityskohteensa, Niemelä kiittelee.

Selkeät vastuualueet mahdollistavat osaamisen kehittämisen

Ylitarkastaja Aleksi Kulmala valvoo Pohjois-Suomen laskettelukeskusten turvallisuutta.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala valvoo Pohjois-Suomen laskettelukeskusten turvallisuutta.

Tukesin kuluttajapalvelut-ryhmässä aloitti vuodenvaihteen jälkeen 5 uutta henkilöä. Tuoreimmat rekrytoinnit ovat Lapin matkailuun liittyviä ohjelmapalveluita valvoja Jaakko Leinonen, Pohjois-Suomen laskettelukeskuksia valvova Aleksi Latvala, uimahalleja ja muuta vesiturvallisuutta valvova Konsta Kulmala sekä ratsastuspalveluita valvova Kielo Kestinmäki. Lisäksi ryhmään siirtyi Tukesin kuluttajatuotevalvonnassa aiemmin työskennellyt Jaakko Laitinen, jonka vastuualueena ovat leikkikentät ja liikuntapaikat.

Ryhmää vetävä Janne Niemelä on syystäkin tyytyväinen.

kp22


– Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa koolla näin suuri joukko asiantuntijoita, jotka voivat keskittyä omiin vastuualueisiinsa kuluttajaturvallisuusasioissa. Erikoistuminen lisää uskottavuutta ja mahdollistaa turvallisuuden kehittämisen yhdessä toiminnanharjoittajien kanssa, Niemelä visioi.

Turvallisuuspuutteet Tukesin tietoon

Kuluttajapalveluissa havaitut turvallisuuspuutteet on tärkeää saada Tukesin kuluttajapalvelut-ryhmän tietoon. Niillä on suuri merkitys valvonnan kohdentamisessa. Ilmoituksen voi tehdä Tukesin verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella tai lähettämällä sähköpostiviestin Tukesin kirjaamoon kirjaamo(at)tukes.fi.

Haluatko pysyä ajan tasalla kuluttajapalveluiden valvonnan ajankohtaisista asioista? Sähköisen uutiskirjeen voi tilata täältä.

 

 

Kuvat: Aleksi Latvala ja Kielo Kestinmäki
Teksti: Mervi Oksanen